Annyira drága az élet, hogy sokan már gyümölcsöt sem esznek Európában

health poverty pandemic virus Horizontal
A man wearing a face mask works in a fruit and vegetable shop in Puente de Vallecas, one of the poorest districts in Madrid on April 20, 2020 during a national lockdown to prevent the spread of the COVID-19 disease. - Spain said 399 people died of COVID-19 over the past 24 hours in what was the lowest daily number of deaths in four weeks, the government said. (Photo by Gabriel BOUYS / AFP)
Vágólapra másolva!
A nagy európai gazdaságok közül Spanyolország szenvedi el a legnagyobb mértékű élelmiszer, közlekedési és szállodai áremelkedést, már most családok ezrei mondtak le a zöldség- és gyümölcsfogyasztásról a rendkívüli drágulás miatt.
Vágólapra másolva!

Várakozásaink szerint a világjárvány és a háború miatt a gazdasági fellendülés lassulni fog, és Spanyolország ismét a válság által leginkább sújtott országok egyike lesz – nyilatkozta a spanyol központi bank májusban. Spanyolországban hónapok óta történelmi mértékű inflációt regisztrálnak. Mostanra az Európai Unió adatai szerint a nagy európai gazdaságokat vizsgálva a dél-európai országban a legnagyobb az áremelkedés, ami már a hétköznapi életben is megmutatkozik.

Rekord drága élelmiszer

Az Európai Unió adatai szerint Spanyolországban az élelmiszerek és italok 13 százalékkal drágultak júniusban az előző évhez képest, miközben ehhez viszonyítva Németországban ezen a területen az árnövekedés 11,8, Olaszországban 9,2, a franciáknál pedig 6,3 százalék volt. A spanyol statisztikában kirívó a tésztafélék közel 30 százalékos drágulása, de kiugró a tej 21 százalékos, továbbá az olívaolaj további 27, és a gyümölcsök 17 százalékos júniusi áremelkedése is. Ez utóbbi két termékkör esetében a spanyolországi adatok meghaladják az Európai Unió bármely más államában regisztrált áremelkedését.

Duplájába kerül a zöldség

Spanyol családok ezrei mondtak le a zöldség- és gyümölcsfogyasztásról a rendkívüli drágulás miatt. A mezőgazdasági termelők és állattenyésztők szervezeteinek képviselője jelezte, hogy jelentős változást érzékeltek a bevásárlókocsik tartalmának összetételében.

Egy madridi piac 2020 áprilisában Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Tájékoztatásuk szerint a zöldségek és a gyümölcsök piacán az elmúlt hónapokban tapasztalt áremelkedések miatt több ezer spanyol család választotta inkább a kevésbé egészséges, alacsonyabb tápértékű és olcsóbb termékeket. A változás elsősorban a sárgadinnyénél, a görögdinnyénél és az őszibaracknál szembetűnő, amelyek sok helyen több mint kétszer annyiba kerülnek, mint tavaly. Aki még hajlandó kifizetni az egekbe szökött árakat a gyümölcsökért, az is elsősorban a legolcsóbbak, az alma- és a banánfélék közül válogat. A zöldségeknél is sok esetben dupla árral kell számolni. 2021 júniusához képest idén például 106 százalékkal kerül többe a hagyma, 44 százalékkal a paradicsom, 39 százalékkal a sárgarépa.

A fogyasztóvédelmi szervezet szerint minden harmadik spanyol állampolgár kevés megtakarítással bír ahhoz, hogy lépést tarthasson az áremelésekkel. Negyvenkét százalékuk már most az olcsóbb termékeket részesíti előnyben, 33 százalékuk pedig már bárokba, éttermekbe sem jár annyit, mint korábban.

Sztrájkolnak a fuvarozók

Spanyolországban március óta sztrájkolnak a fuvarozók a magas üzemanyagárak miatt. Ennek oka, hogy a közlekedési-szállítási szektor árai is jobban nőttek az ibériai országban, mint bármely más országban. Míg Franciaországban 14,5, Olaszországban 13,6, Németországban 9,2 százalékkal drágultak ezek a szolgáltatások, addig Spanyolországban 18,7 százalékkal emelkedtek az árak.

Bajban a spanyol turizmus

Az európai fogyasztói árindex szembetűnő adata, hogy Spanyolországban a hotelek és más szálláshelyek árai rendkívüli mértékben megemelkedtek más EU-s országokhoz képest. Ebben a szektorban a spanyoloknál 45 százalékos drágulást regisztráltak júniusban, szemben az olasz 21, a francia 19, és a német 9 százalékos árnövekedéssel.