Több száz migráns akart bejutni Olaszországba

migráció, migráns, egyesült királyság
Dover, 2020. augusztus 19. Franciaországból az Egyesült Királyságba igyekvő illegális bevándorlók érkeznek a brit határőrség hajóján Doverbe 2020. augusztus 19-én. Az utóbbi hetekben több száz migráns kísérelt meg csónakkal átkelni a La Manche-csatornán. MTI/EPA/Andy Rain
Vágólapra másolva!
Ezernél több bevándorló és menekült ért partot az elmúlt órákban Olaszországban, több száz, humanitárius szervezetek hajói által a tengerből kiemelt migráns pedig a fedélzeten várakozik befogadó kikötőre - közölték vasárnap az olasz hatóságok.
Vágólapra másolva!

Szombaton több mint hatszáz, a földközi-tengeri átkelést egy halászhajó fedélzetén megkísérlő embernek nyújtott segítséget egy kereskedelmi hajó és a parti őrség Calabria partjai közelében. Őket több szicíliai városban vitték partra.

A hatóságok öt holttestet találtak, haláluk körülménye egyelőre tisztázatlan.

Lampedusa szigetére mintegy 522, többek között afgán, pakisztáni, szudáni, etiópiai és szomáliai migráns érkezett vasárnapra virradó éjszaka bő tucatnyi hajón Tunéziából és Líbiából.

Képünk illusztráció Forrás: MTI/EPA/Andy Rain

Olasz médiajelentések szerint az Afrikához legközebb található sziklás szigeten lévő befogadóközpont túlterhelt. Eredeti befogadóképessége 250-300 fő, jelenleg 1200-an tartózkodnak a központban.

A Sea Watch nevű segélyszervezet négy szombati mentési akcióról számolt be.

A SeaWatch3 nevű hajón 428 ember tartózkodik, közöttük nők és gyerekek, egy hét hónapos terhes kismama és egy súlyos égési szenvedésektől szenvedő beteg.

Az OceanViking, az SOS Méditerrenée nevű szervezet hajója 87 embert emelt ki a tengerből, közülük 57 gyereket, akiket egy bajbajutott túlzsúfolt gumicsónakon találtak a líbiai partok közelében.

2022. január 1. és július 1. között 34 ezer ember érkezett tengeri úton Olaszországba, míg 2021 ugyanezen időszakában, 25 500, 2020-ban pedig 10 900

- közölte a belügyminisztérium.

A földközi-tengeri bevándorló útvonal a legveszélyesebb a világon. A Nemzetközi Migrációs Szervezet becslése szerint az év eleje óta 990-en haltak meg, illetve tűntek el ezen az útvonalon.

Címlapi képünk illusztráció!