Már legalább tizenöten meghaltak a Kentuckyban pusztító árvíz miatt

Quicksand, 2022. július 29.
Árvíz a Kentucky állambeli Quicksandben 2022. július 28-án. A heves esőzések áradásokat és földcsuszamlásokat okoztak az Egyesült Államok keleti oldalán elterülő Appalachia térség középső részén. A kormányzó szerint ez az állam
Quicksand, 2022. július 29. Árvíz a Kentucky állambeli Quicksandben 2022. július 28-án. A heves esőzések áradásokat és földcsuszamlásokat okoztak az Egyesült Államok keleti oldalán elterülő Appalachia térség középső részén. A kormányzó szerint ez az állam történetének egyik legsúlyosabb árvize. MTI/AP/Lexington Herald-Leader/Ryan C. Hermens
Vágólapra másolva!
Legalább 15 ember halt meg Kentucky államban a hirtelen jött árvíz miatt, gyermekes családok is vannak az áldozatok között, a hatóságok várakozásai szerint a halálos áldozatok száma tovább fog emelkedni, mivel a szélsőséges időjárás több államot is elért.
Vágólapra másolva!

Andy Beshear, Kentucky állam kormányzója péntek reggel közölte, hogy a délelőtt folyamán várhatóan szövetségi szükségállapotot fognak hirdetni, amely az államok kormányzóinak extra hatásköröket és hozzáférést biztosít különleges finanszírozáshoz az ilyen katasztrófák kezeléséhez -írja a Guardian.

A károk helyreállítása évekbe telhet, és százak veszíthetik el az otthonukat - nyilatkozta Andy Beshear kormányzó.

Kentucky egyes területein mintegy 20 centiméter eső esett 24 óra leforgása alatt. Beshear rámutatott: a jelenlegi az egyik legpusztítóbb áradás az állam történetében.

A kormányzó szerint a következő napokban még több csapadék várható és a halálos áldozatok száma tovább emelkedhet, mert az ár még nem tetőzött.

Ez a valaha volt legsúlyosabb tornádó-katasztrófa után következik

- mondta Beshear utalva arra, hogy az állam nyugati részét néhány hónappal ezelőtt halálos tornádók sújtották, melyről az Origo is beszámolt.

Árvíz a Kentucky állambeli Quicksandben 2022. július 28-án Forrás: MTI/AP/Lexington Herald-Leader/Ryan C. Hermens

Az áradások Kentucky keleti részét sújtották, miközben a szélsőséges időjárás Arizona, Missouri állam egyes részeit is súlyosan érintette, valamint Nevadát, ahol Las Vegas fő kereskedelmi sávjának egy része is víz alá került.

Az áradás miatt több mint 33 ezer fogyasztó maradt áram nélkül Kentucky keleti részében, illetve Nyugat-Virginiában és Virginiában

- tájékoztatott a poweroutage.us.

A vihar következtében a víz lezúdult a hegyoldalakról és a folyómedrekből kiöntve, elárasztotta az otthonokat, üzleteket és utakat.

A mentőcsapatok helikopterekkel és csónakokkal mentették ki az árvíz által csapdába ejtett embereket.

A víz utakat öntött el, és videofelvételek tanúsága szerint néhol a fák lombkoronájáig ért a hömpölygő ár.

A hatóságok helikopterekkel és csónakokkal mentik az épületekben rekedt embereket. Több helyszínen a kimenekítést segítő központokat nyitottak, és lajtos kocsikkal szállítják az ivóvizet az áradások sújtotta területekre.

Az amerikai meteorológiai szolgálat szerint a hétvégén is folytatódhatnak a heves esőzések és az áradások Kentucky mellett Nyugat-Virginia, valamint Virginia államban is.