Elfogása közben végzett magával a kanadai tömeggyilkos

Horizontal
Myles Sanderson-t az autópályán fogták el a rendőrök
Vágólapra másolva!
Letartóztatása után nem sokkal meghalt a vasárnapi kanadai késes tömeggyilkosság második gyanúsítottja, a 32 éves Myles Sanderson. Testvérét, az ámokfutás másik elkövetőjét hétfőn találták meg holtan a hatóságok.
Vágólapra másolva!

A testvérpár egy kanadai őslakosok által lakott területen, James Smith Cree Nationben és Weldonban összesen 13 helyszínen mészárolt még vasárnap. 10 ember meghalt, 18 megsebesült, amikor késsel támadtak rájuk a férfiak. Mindketten elmenekültek. Egyikük, a 31 éves Damien Sanderson holttestére hétfőn bukkantak a hatóságok. Akkor csak annyit közöltek, hogy valószínűleg megsérült a támadássorozat közben, de nem önkezével vetett véget az életének. Most az gyanítják, hogy bátyjának köze lehetett a férfi halálához.

Myles Sandersont az autópályán fogták el a rendőrök Forrás: AFP/Lars Hagberg

A 32 éves Myles Andersont napokon keresztül hiába keresték nagy erőkkel a kanadai hatóságok. Helyi idő szerint szerda délután kaptak bejelentést arról, hogy egy késsel felfegyverzett férfi ellopott egy Chevrolet teherautót. Repülőgépes kutatással találták meg az autópályán 150 km/órás sebességgel száguldó járművet, amit a rendőrök sikeresen körbezártak és letereltek az útról Rosthern közelében. Elfogták és letartóztatták a merénylőt. A hivatalos tájékoztatás szerint a férfi a letartóztatását követően kórházba került, ahol meghalt. A kanadai királyi lovas rendőrség elismerte, hogy találtak egy kést az autóban, de egyelőre nem részletezték a halál okát.

A helyzetet ismerő források a Guardiannek megerősítették, hogy Sanderson az őrizetbe vétele közben végzett magával.

Néhány órával korábban a rendőrség nyilvánosságra hozta a vasárnapi vérengzés áldozatainak a nevét, de az eset lehetséges indítékairól nem beszéltek. Egy tartományi bennszülött csoport nyilatkozata szerint a késelések kábítószerrel lehetnek kapcsolatosak.

Damien Sanderson és Myles Sanderson Forrás: AFP/Royal Canadan Mounted Police Saskatchewan

Myles Sandersont 18 éves kora óta 59 büntetést kapott, köztük családon belüli testi sértésért, fegyverrel elkövetett testi sértésért és egy rendőr megtámadásáért. Hét évvel ezelőtt megtámadta és leszúrta a hétvégi vérengzés egyik áldozatát, a saját sógorát.

A feltételes szabadlábra helyezési bizottság februárban engedte szabadon, négy év négyhónapos börtönbüntetését töltötte testi sértés és rablás miatt. Május óta keresték a rendőrök, mert megszegte a szabadlábra helyezés feltételeit és nem jelentkezett a felügyelő tisztjével.

A Sanderson testvérek bennszülöttek voltak, és a James Smith Cree Nationből származtak.

Ha ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes lelkielsősegély-számot!