Veszélyben a spanyol turizmus

LEGSZEBB, EURÓPAI, strand, tengerpart, nyár, európa, tenger
Las Teresitas beach panorama view from the Mirador Playa De Las Teresitas viewing point, near Santa Cruz in Tenerife volcano island, Canary islands in Spain. Las Teresitas is a beach near San Andres village, one of the most popular beaches of Canary Islands for locals and tourists with white sand. It is an artificial beach with sand from Western Sahara Desert, there are two piers and a long breakwater to prevent the waves of the shore, the beach has three parts, the Los Moros, Tras la Arena and ravine of Las Teresas. The ocean sea water is transarent, crystal clear with palm trees, beach bars, water sports and many facilities making it ideal for tourism and holidays. (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) (Photo by Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Miközben a spanyol turisztikai szektor még el sem érte a pandémia előtti szintet, addig további veszélyt jelent mind az ágazat, mind pedig a gazdaság fellendülésére a kedvezőtlen gazdasági környezet.
Vágólapra másolva!

A spanyol turisztikai szektor a járvány előtti érkezésszám 90 százalékát produkálta júliusban; a legtöbb látogató az Egyesült Királyságból és Franciaországból érkezett. Az inflációval korrigálva az összes turisztikai kiadás júliusban már a pandémia előtti szint 88 százalékára emelkedett, a szakértők szerint valószínűleg még egy évre van szükség „alapesetben", hogy visszatérjen a járvány előtti szintre – derül ki a vg.hu összeállításából.

A spanyol statisztikai hivatal közlése alapján a belföldi turizmus fellendülése valamelyest kompenzálta a külföldi látogatók alacsonyabb számát.

Az elkövetkező hónapokban azonban hátráltathatja a gazdasági ellenszél a belföldi turizmus további erősödését. Júliusban a járvány mélypontja alá süllyedt a fogyasztói bizalom, mivel a spanyolok egyre jobban aggódnak a magas infláció miatt. Bár augusztusban némileg javult a mérőszám, még mindig történelmi mélyponton maradt.

Nagy bajba került a spanyol turisztikai szektor Forrás: NurPhoto via AFP/Nicolas Economou/NurPhoto/Nicolas Economou

Az ország összes regisztrált munkavállalójának 13,3 százalékát a turizmus adja. A spanyol vendéglátó ágazatot azonban súlyosan érintette a világjárvány, és a gyors fellendülés az új alkalmazottak iránti kereslet megugrásához vezetett. A szektor létszámhiánnyal küzd: az Utazási és Turisztikai Világtanács becslése szerint

mintegy 137 ezer fős munkaerőhiánnyal kell szembenézniük a harmadik negyedévben, ami azt jelenti, hogy minden nyolcadik állás betöltetlen marad.

Mivel a turizmus kulcsfontosságú gazdasági ágazat Spanyolországban, és az Utazási és Turisztikai Világtanács szerint 2019-ben a teljes GDP 14 százalékát adta, az iparág folyamatos fellendülése a gazdasági növekedés egyik alapvető eleme. Az ukrajnai háborúval kapcsolatos bizonytalanság, az infláció gyorsulása és a magas energiaárak azonban veszélyeztetik a helyreállását.