Egy koporsót a folyóba dobva gyalázta meg az ír radikális baloldal II. Erzsébet királynő emlékét

AIAI, For National Liberation and Socialist Revolution, tüntetés, Írország, ír, koporsó, vízbe
CSAK CÍMLAPINAK
Vágólapra másolva!
II. Erzsébet brit királynő londoni temetésével egy időben radikális baloldali írek „RIP British Empire", azaz „nyugodjon békében a Brit Birodalom" feliratú koporsóval tüntettek a monarchia ellen, majd vízbe dobták a koporsót. A szélsőségesek a közösségi oldalukon „külföldi zsarnoknak" minősítették II. Erzsébetet, aki szerintük nem érdemel tiszteletet. A radikális baloldal ezzel az akcióval meggyalázta a királynő emlékét.
Vágólapra másolva!

Miközben a világ II. Erzsébet brit királynő londoni temetésére figyelt, Dublinban az Antiimperialista Akció Írország (Anti Imperialist Action Ireland) nevű, radikális baloldali csoportosulás tüntetést szervezet a brit monarchia ellen – hívta fel rá a figyelmet a német dpa hírügynökség.

A monarchiaellenes tüntetés helyszíne James Connolly szocialista politikus szobra és az Liffey-folyó közötti tér volt.

Az ír radikális baloldaliak koporsót vittek a helyszínre, amelyre az volt ráírva, hogy „RIP British Empire", azaz „nyugodjon békében a Brit Birodalom", félreérthetetlenül utalva azáltal II. Erzsébet királynő éppen zajló temetésére.

A kitakart arcú, vörös és ír zászlókkal felszerelkezett tüntetők ezt követően

a Liffey-folyóba dobták a koporsót, miközben radikális baloldali jelszavakat skandáltak.

A céljuk nyilvánvalóan II. Erzsébet királynő emlékének a meggyalázása volt.

A szélsőségesek az ellen is tiltakoztak, hogy a dublini középületeken a temetés miatt félárbócra engedték az ír nemzeti lobogót.

„Külföldi zsarnoknak" minősítették a királynőt, akinek a családja – szerintük – „kizárólag nyomort hozott Írországra".

Az Antiimperialista Akció Írország közösségi oldalán megjelent magyarázata alapján James Connolly szocialista politikus 1897-es performance-át akarták megismételni, ő ugyanis „RIP British Empire" feliratú koporsó folyóba dobásával tiltakozott Viktória brit királynő dublini látogatása ellen.

James Connolly-t Írországban egyfajta nemzeti hősnek tartják, mivel az egyik vezetője volt az 1916-os, úgynevezett „húsvéti felkelésnek", amikor az ír baloldali nacionalisták kihasználva az éppen zajló első világháborút, fellázadtak a Brit Birodalom ellen.

A britek a felkelést leverték, a vezetőit James Connolly-val együtt pedig kivégezték.

A történelmi analógiák mellett a csoport konkrét sérelme az lehet, hogy Észak-Írország még mindig az Egyesült Királyság része, a brit korona fennhatósága alatt áll, bár széles körű autonómiát élvez.