II. Erzsébet brit királynő londoni temetésével egy időben radikális baloldali írek „RIP British Empire", azaz „nyugodjon békében a Brit Birodalom" feliratú koporsóval tüntettek a monarchia ellen, majd vízbe dobták a koporsót. A szélsőségesek a közösségi oldalukon „külföldi zsarnoknak" minősítették II. Erzsébetet, aki szerintük nem érdemel tiszteletet. A radikális baloldal ezzel az akcióval meggyalázta a királynő emlékét.

Miközben a világ II. Erzsébet brit királynő londoni temetésére figyelt, Dublinban az Antiimperialista Akció Írország (Anti Imperialist Action Ireland) nevű, radikális baloldali csoportosulás tüntetést szervezet a brit monarchia ellen – hívta fel rá a figyelmet a német dpa hírügynökség.

A monarchiaellenes tüntetés helyszíne James Connolly szocialista politikus szobra és az Liffey-folyó közötti tér volt.

Az ír radikális baloldaliak koporsót vittek a helyszínre, amelyre az volt ráírva, hogy „RIP British Empire", azaz „nyugodjon békében a Brit Birodalom", félreérthetetlenül utalva azáltal II. Erzsébet királynő éppen zajló temetésére.

A kitakart arcú, vörös és ír zászlókkal felszerelkezett tüntetők ezt követően a Liffey-folyóba dobták a koporsót, miközben radikális baloldali jelszavakat skandáltak.

A céljuk nyilvánvalóan II. Erzsébet királynő emlékének a meggyalázása volt. 

A szélsőségesek az ellen is tiltakoztak, hogy a dublini középületeken a temetés miatt félárbócra engedték az ír nemzeti lobogót.

„Külföldi zsarnoknak" minősítették a királynőt, akinek a családja – szerintük – „kizárólag nyomort hozott Írországra".

Az Antiimperialista Akció Írország közösségi oldalán megjelent magyarázata alapján James Connolly szocialista politikus 1897-es performance-át akarták megismételni, ő ugyanis „RIP British Empire" feliratú koporsó folyóba dobásával tiltakozott Viktória brit királynő dublini látogatása ellen.

James Connolly-t Írországban egyfajta nemzeti hősnek tartják, mivel az egyik vezetője volt az 1916-os, úgynevezett „húsvéti felkelésnek", amikor az ír baloldali nacionalisták kihasználva az éppen zajló első világháborút, fellázadtak a Brit Birodalom ellen. A britek a felkelést leverték, a vezetőit James Connolly-val együtt pedig kivégezték.

A történelmi analógiák mellett a csoport konkrét sérelme az lehet, hogy Észak-Írország még mindig az Egyesült Királyság része, a brit korona fennhatósága alatt áll, bár széles körű autonómiát élvez.