Eljárás indult az aktivisták ellen, akik paradicsomlevessel öntötték le van Gogh Napraforgók című festményét

klímaaktivisták
A Just Stop Oil szervezet magukat klímaaktivistának nevező vandáljai Van Gogh világhírű "Napraforgók" című képét paradicsomlével öntötték le
Vágólapra másolva!
Ahogy korábban az Origo is megírta, szélsőbaloldali aktivisták leöntötték és tönkretették van Gogh egyik leghíresebb festményét a londoni Nemzeti Galériában, most eljárás indult ellenük.
Vágólapra másolva!

A BBC a városi rendőrségre hivatkozva közölte, hogy a londoni Nemzeti Galériában pénteken elkövetett akció miatt a 20 éves newcastle-i Anna Hollandot és a 21 éves claphami Phoebe Plummert idézték be a westminsteri bíróságra.

Egy harmadik aktivista, a 38 éves Lora Johnson ellen szándékos károkozás vádjával indul büntetőeljárás, mivel sárga festékkel locsolta le a rendőrség főépülete előtt álló Scotland Yard feliratú táblát és környezetét.

A rendőrség beszámolója szerint az elmúlt nap folyamán 28 embert tartóztattak le Londonban, miután a két aktivista által képviselt Just Stop Oil nevű környezetvédő csoport két hete tart demonstrációkat a brit fővárosban.

Két aktivista paradicsomlevessel öntötte le Vincent van Gogh Napraforgók című festményét Forrás: AFP/Handout

Pénteken az aktivisták a Scotland Yard főépületéhez vezető utat is eltorlaszolták.

Az ellen tiltakoznak, hogy a kormány az energiaellátási kockázatok csökkentése végett új nyersolaj-kitermelési engedélyek kiadását tervezi.

A Nemzeti Galéria péntek este közleményben tudatta, hogy jóllehet az 1888-ban készült festmény keretét kisebb károsodás érte a paradicsomlevesnek tűnő folyadék miatt, az alkotás - amelyet üveglap védett - sértetlen maradt, és megfelelő tisztítás után, 6 óra elteltével visszakerült helyére, tehát ismét látogatható.