Az új olasz kormány akár már hétvégén leteheti esküjét

MELONI, Giorgia, olaszország, választás, jobb oldal, nyertes, ,öröm, szavazat számlálás
Róma, 2022. szeptember 26. Giorgia Meloni, az ellenzéki jobboldali Olasz Testvérek (FdI) párt vezetője beszédet mond az előrehozott parlamenti választások estéjén az FdI római székházában 2022. szeptember 25-én. Az urnazárás után nyilvánosságra hozott, a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló felmérések (exit poll) a Giorgia Meloni vezette jobbközép szövetség győzelmét jelzik. MTI/EPA/ANSA/Ettore Ferrari
Vágólapra másolva!
Sergio Mattarella olasz államfő csütörtökön elindítja a konzultációt a parlamenti pártokkal az új kormány megalakításáról - jelentette be az elnöki palota sajtóirodája szerda este.
Vágólapra másolva!

A Quirinale-elnöki palota közlése szerint Sergio Mattarella csütörtök délelőtt tíz órától egyeztet az állami méltóságokkal és a parlamenti erők delegációival.
Szokás szerint az államfő elsőként az egyetlen még élő volt elnökkel, Giorgio Napolitanóval konzultál, aki 97 éves, ezért telefonon beszélnek majd. Személyesen járul az államfőhöz a felsőház egy hete megválasztott új elnöke, Ignazio La Russa, majd az alsóház új elnöke, Lorenzo Fontana.

Déltől a frakciók küldöttségei következnek a legkisebb parlamenti erőtől a legnagyobbig: az első a függetlenek csoportja lesz, majd az Olasz Baloldal (SI) és a Zöldek következnek, csütörtök délután a Carlo Calenda vezette Akció nevű párt és az Élő Olaszország (IV), az Öt Csillag Mozgalom és a baloldali Demokrata Párt (PD) járul az államfőhöz.

A küldöttségeket a pártok vezetői, valamint szenátusi és képviselőházi frakcióvezetőik alkotják.
Péntek délelőtt a jobbközép koalíciója, vagyis az Olasz Testvérek (FdI), a Liga, a Hajrá Olaszország (FI) és szövetségeseik közös delegációja megy Sergio Mattarellához.

Az államfő ezt követően felkéri a kormányalakításra a szeptember 25-i választások győztes pártja, az Olasz Testvérek miniszterelnök-jelöltjét, Giorgia Melonit, aki azt - az olasz politikai gyakorlat szerint - fenntartással fogadja el.

Giorgia Meloninak 48 óra áll rendelkezésére, hogy visszatérjen az elnöki palotába, és megerősítse a kormányalakítási mandátum elfogadását.
Valójában az új kormány megalakításához meg kell várni Mario Draghi ügyvivő miniszterelnök visszatérését Rómába a Brüsszelben zajló EU-csúcstalálkozóról.
A Meloni-kormány akár már a hétvégén leteheti esküjét, más számítások szerint erre a jövő hét elején kerülhet sor.

A kormányalakítás valószínűleg nem lesz feszültségmentes: Giorgia Meloni, a Liga vezetője, Matteo Salvini és Silvio Berlusconi, a Hajrá Olaszország elnöke a választások óta egyeztetnek a miniszteri székek elosztásáról. A felsőház elnöki székét az Olasz Testvérek, az alsóházét a Liga szerezte meg. Berlusconi már a szenátusi elnökválasztás alatt éles vitába keveredett Ignazio La Russával, akit a Hajrá Olaszország tagjai nem támogattak.

Nyilvánosságra került egy Berlusconinak tulajdonított feljegyzés, mely többek között arrogánsnak nevezte Giorgia Melonit. A két párt vezetője "béketalálkozón" rendezte az ellentéteket, utána azonban újabb feszültséget teremtett Silvio Berlusconi újságíróknak tett nyilatkozata, amelyben barátjának nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Egy másik, szerdán közölt hangfelvételen Silvio Berlusconi az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij felelőségének tulajdonította a háborút.

Giorgia Meloni szerda este közleményben hangsúlyozta, hogy olyan kormányt kíván vezetni, amelynek külpolitikája "világos és félreérthetetlen".


- hangoztatta Giorgia Meloni közleményében.