Legalább 13 áldozata van a bangladesi trópusi viharnak

kalapara, 2022. 10. 25., esőzés, időjárás, vihar, banglades, 9 ember halt meg, heves esőzések
Vehicles and Rickshaws try driving with passengers through the waterlogged streets of Dhaka heavy rainfalls caused Impact of strong cyclone Sitrang, in Dhaka, Bangladesh, on October 24, 2022. (Photo by Mamunur Rashid/NurPhoto) (Photo by NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Legalább 13 ember meghalt Bangladesben, amikor a trópusi vihar lecsapott az országra.
Vágólapra másolva!

A Sitrang névre kesresztelt trópusi vihar a Bengáli-öbölben bontakozott ki, mielőtt Banglades északi partja felé fordult.

A hatóságok hétfőn emberek százezreit voltak kénytelenek evakuálni.

A vihar a déli és délnyugati partot is elérte, számos partmenti régiót elárasztva. A fővárosban, Dakkában működő meteorológiai állomás szerint

hétfő este 88 kilométer/órás sebességgel haladt a vihar, de keddre 65 kilométer/órásra csökkent az ereje.

Dakka elárasztott utcáin a menekülő tömeg Forrás: NurPhoto via AFP/Mamunur Rashid/NurPhoto/Str

Cumilla körzet kormánytisztviselője egy szomorú esetről számolt be, egy házaspár és négyéves kislányuk is meghalt, miután egy fa rádőlt az otthonukra hétfőn késő este, álmukba érte őket a szerencsétlenség - írja az ABC.

Legalább 10 másik ember haláláról is tudnak, akikre szintén rádőlt egy fa, vagy vízbefúltak.

Hétfőn a kormány leállította az összes folyami hajó működését országszerte, bezárt három repülőteret és arra kérte a halászhajókat, hogy térjenek vissza a mélytengerről és maradjanak lehorgonyozva a Bengáli-öbölben.

Elárasztott partmenti régió Kalaparában Forrás: AFP/Munir Uz Zaman

Banglades több mint 160 millió lakosú, a térség fokozottan ki van téve olyan természeti katasztrófáknak, mint az árvizek és ciklonok.