Különösen magas volt a részvételi arány délig az izraeli választáson

Warszawa Warsaw Poland Polska w warszawie National Stadium PGE Narodowy stadion narodowy arriving Politician bilateral conflict gathering international iran Summits International relations Government and politics General news Middle East Peace summit MIDE
Benjamin Netanjahu, izraeli miniszterelnök.
Vágólapra másolva!
Különösen magas, 28,4 százalékos részvételi arányt mértek kedden délig az izraeli parlamenti választásokon, utoljára 1999-ben volt nagyobb a szavazási kedv ugyanebben az időszakban - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.
Vágólapra másolva!

Az Izraeli Központi Választási Bizottság közölte, hogy délig 1 925 393 izraeli választópolgár élt demokratikus jogával. Az előző választásokon, tavaly tavasszal a szavazati arány eddig az időpontig csak 25,4 százalék volt.

A választási bizottság elnöke több rendhagyó eseményről is tájékoztatott:

az ultraortodox Beitar Ilit nevű városban az egyik szavazóhelyiség titkára rávette a választókat, hogy egy bizonyos pártra szavazzanak.

Az esetet azonnal jelentették, leváltották a titkárt és kitiltották a választási bizottság alkalmazottai közül. Egy másik ultraortodox választókörzetben

reggel befújták paprikasprayvel a választóhelyiséget, és ezért máshová tették át a voksolást.

Ezen a helyen sokan nem fogadják el Izrael állam létét, mert úgy vélik, csak a Messiás eljövetelekor alakulhat meg a zsidók országa. A vezető politikusok már szinte mind leadták szavazataikat. Jaír Lapid miniszterelnök először meglátogatta édesapja, Tomi Lapid sírját, majd Tel-Aviv északi, Ramat Avív nevű negyedében voksolt.

- szólította föl a választásra a lakosságot Lapid. Legfőbb riválisa, Benjamin Netanjahu ellenzéki vezér Jeruzsálemben szavazott, és voksolásra biztatta a Likud szavazóit. Arra figyelmeztetett, hogy szerinte a választások első óráinak magas részvételi aránya a balcentrum táborának kedvezhet.

- mondta Netanjahu. Izraelben három és fél éven belül már ötödször rendeznek parlamenti választásokat kedden. A közvélemény-kutatások szoros eredményt ígértek, illetve a Netanjahut támogató, és az ellene felsorakozott pártok közötti patthelyzet fennmaradását.