Szijjártó Péter: Siralmas, hogy Brüsszel akadályozza a beruházásokat az EU-tagállamokban

SZIJJÁRTÓ Péter EGYÉB TÁRGY fórum Közéleti személyiség foglalkozása névtábla politikus SZEMÉLY TÁRGY
Budapest, 2022. november 17. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Mondjunk nemet a szankciókra! című országjáró sorozat fórumán Budapesten, a Polgárok Házában 2022. november 17-én. MTI/Lakatos Péter
Vágólapra másolva!
Siralmas, hogy Brüsszel akadályozza a beruházásokat az európai uniós tagállamokban, miközben csakis ezek révén lenne elkerülhető az ukrajnai háború és a szankciók okozta recesszió - szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Brüsszelben.
Vágólapra másolva!

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a kereskedelmi ügyekkel foglalkozó EU-s miniszterek ülését követő sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány miatti krízisből is a beruházások ösztönzése jelentett kiutat Magyaroszágon, és most is erre van szükség a gazdasági növekedés fenntartásához.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI/Lakatos Péter

- mutatott rá.

- tette hozzá.

Szijjártó Péter emlékeztetett, hogy az EU tagállamai a hatályos szabályok értelmében 37,5 millió euróig adhatnak támogatást saját forrásból Brüsszel engedélye nélkül, efelett már jóváhagyásra van szükség.

Úgy vélekedett, hogy jelen helyzetben ezt az előírást fel kellene függeszteni, különös tekintettel arra, hogy a jóváhagyási eljárások elfogadhatatlanul hosszú ideig, gyakran több mint egy évig tartanak.

- emelte ki.

"Ez békeidőben, normális körülmények között is elfogadhatatlan, s rendkívüli mértékben csökkenti az európai versenyképességet" - húzta alá.

Hozzátette: ezzel a szabállyal sok százmillió eurónyi beruházást késleltetnek Európában, sok száz vagy ezer munkahely létrehozását sodorják veszélybe.

- mondta.

A beruházások ösztönzése révén elkerülhető lenne a recesszió Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2020 Aisyaqilumaranas/Shutterstock. No use without permission./Aisyaqilumaranas

A miniszter kitért az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi konfliktusokra, és azt hangoztatta, hogy az ukrajnai háború és a szankciók miatt az európai gazdaság nagy lépésekkel rohan a recesszió felé.

"A világgazdaságban jelenleg az Európai Unió a vesztes oldalon van (...) És teljesen világos, hogy ki az, kik azok, akik profitálnak az európai gazdaság szenvedéséből" - jelentette ki.

- fogalmazott.

Leszögezte: az amerikai inflációcsökkentési törvény, az európai elektromos autókkal szembeni diszkrimináció, az alumíniumra kivetett vámok mind olyan intézkedések, amelyek "elég erőteljesen felvetik a világgazdaságot szabályozó előírások megsértésének gyanúját".

Mint mondta, bár az Európai Bizottság folyamatosan egyeztet az ügyben, és ezt jól is teszi, a kifogásolt jogszabályok visszavonására vagy módosítására nincs reális esély, ezért az EU-nak is hasonlóan kellene cselekednie, támogatnia kellene a saját gazdaságát és vállalatait.