Egyre nagyobb a brüsszeli korrupciós botrány, újabb uniós politikusok buktak le - videók

Elected European Commission President Ursula von der Leyen is congratulated by European Union High Representative for Foreign Affairs and Security Policy Federica Mogherini after a vote on her election at the European Parliament in Strasbourg
Elected European Commission President Ursula von der Leyen is congratulated by European Union High Representative for Foreign Affairs and Security Policy Federica Mogherini after a vote on her election at the European Parliament in Strasbourg, France, July 16, 2019. REUTERS/Vincent Kessler
Vágólapra másolva!
Részleges beismerő vallomást tett az elképesztő luxusban élő Eva Kaili a brüsszeli korrupciós botrányban. Lapinformációk szerint az Európai Parlament volt szocialista alelnöke elismerte: arra utasította az apját, hogy rejtse el az otthonában a későbbi házkutatásokon megtalált készpénz nagy részét. A férfit akkor állították elő, amikor épp távozni akart egy szállodából egy pénzzel teli bőrönddel. Közben újabb politikusok neve vált ismertték, kiderült, hogy az előző migrációs biztost, a görög Avramopuloszt is lefizették.
Vágólapra másolva!

- minderről Orbán Viktor miniszterelnök beszélt az Origo kérdésére a hatalmas európai parlamenti korrupciós botrány kapcsán a szerdai Kormányinfón. A helyzet igazolja azt a magyar álláspontot, miszerint fel kellene számolni az Európai Parlamentet. Ha erősebb ellenőrzés alá akarjuk venni az EP-t, akkor jobb lenne, ha a nemzeti parlamentekből választott képviselők érkeznének - tette hozzá.

Másfélmillió euró korrupciós pénz

Eva Kaili neve alig több mint tíz napja vált közismertté. A brüsszeli korrupciós botrány azután robbant ki, hogy a görög szocialista politikusnál, az EP alelnökénél és más, hozzá közel álló személyeknél házkutatások sorozatát tartották, amelyeken összesen több mint másfél millió eurót, azaz 600 millió forintnyi készpénzt foglaltak le a rendőrök - írta a hirado.hu.

Olasz és belga lapok értesülései szerint Eva Kaili kedden részleges beismerő vallomást tett. Eszerint az Európai Parlament volt szocialista alelnöke arra utasította apját, hogy rejtse el az otthonában a későbbi házkutatásokon megtalált készpénz nagy részét. A férfit még akkor állították elő, amikor egy pénzel teli bőrönddel próbált meg távozni egy brüsszeli szállodából.

A belga rendőrség által 2022. december 14-én közreadott kép a hatóságok által lefoglalt közel 1,5 millió euro készpénzről. Forrás: MTI/AP/Belga rendőrség/-

Eva Kailit hónapok óta figyelték, mert azt gyanították, kenőpénzt fogad el Katartól, cserébe azért, hogy az öböl-menti állam számára kedvező gazdasági és politikai döntéseket vigyen át az Európai Parlamenten. Azóta az is kiderült, hogy Marokkó is fizetett le uniós politikusokat, de az sincs kizárva, hogy újabb arab országok neve is felmerül majd. A hírek szerint a brüsszeli korrupcióban legalább hatvan uniós politikus lehet érintett, többségük szocialista vagy néppárti.

A letartóztatottak között találjuk például Pier Antonio Panzeri korábbi szocialista európai parlamenti képviselőt is. A Politico című hírportál azt állította: lényegében ő és civil szervezete áll a korrupciós botrány középpontjában. Panzeri azután alapította civil szervezetnek álcázott lobbi ügynökségét, hogy 2019-ben elveszítette Európai Parlamenti tagságát. Ezután jött létre a Fight Impunity, vagyis a „Harcolj a büntetlenség ellen" nevű NGO.

Ehhez a szervezethez köthető személyek közül már sokakat vizsgálati fogságba helyeztek, például egyik parlamenti alkalmazottjukat, Francesco Giorgit, aki a főgyanúsított, Eva Kaili élettársa és aki – a hírek szerint – nemrég beismerő vallomást tett.

A döntést, miszerint Eva Kaili már nem tölti be az Európai Parlament egyik alelnöki posztját, 625 igen szavazattal, 1 nem szavazattal és 2 tartózkodással fogadták el, ami a parlamentet alkotó képviselők által leadott szavazatok több mint kétharmada Forrás: Julien Warnand / MTI

A Politico cikkéből az is kiderül, hogy a Fight Impunity – a törvényi kötelezettség ellenére – nem regisztráltatta magát az EP-nél mint lobbi szervezet, ennek ellenére befolyásos támogatói voltak, mint például Federica Mogherini, az unió korábbi kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Bernard Cazeneuve (KEZNÖV) volt francia miniszterelnök, valamint Dimitrisz Avramopulosz volt migrációs biztos is.

Federica Mogherini és Ursula von der Leyen 2019-ban Forrás: REUTERS/Vincent Kessler

A brüsszeli korrupciós botrányban Pier Antonio Panzeri egész családja érintett lehet.

Egy olasz bíróság épp hétfőn döntött arról, hogy Panzeri feleségét és lányát – akik jelenleg is őrizetben vannak – kiadják a belga hatóságoknak.

Eva Kaili elképesztő luxusélete - a korrupt brüsszeli alelnök még dicsekedett is azzal, milyen gazdag

Időközben - ahogy megírtuk - kiderült, hogy Eva Kaili a többi brüsszeli vezető képviselőhöz hasonlóan luxuskörülmények között él.Kaili, aki Guy Verhofstadt közeli ismerőse – és épp a minap tett részleges beismerő vallomást – Görögországban, az Athén melletti Psychiko-ban vásárolt 2019-ben egy 169 négyzetméteres luxuslakást 260 ezer euróért. Az ingatlannal kapcsolatban Paris Rigopoulos ingatlantanácsadó azt mondta, hogy az objektív értékét 659 ezer euróra becsülik, míg a piaci értéke 850 és 900 ezer euró között van - vagyis majdhogynem negyedáron vette.

Amint arról Rena Kouvelioti, az Alpha újságírója beszámolt, a képviselő luxuslakása két emeletet foglal el, a harmadik és negyedik emeleten található, és négyzetméterenkénti értékét 4 ezer euróra becsülik. A lakás negyedik emelete sajtóértesülések szerint irodaként szolgál, és belső lépcsőházzal kapcsolódik az alatta lévő szinthez.

Kaili luxusháza Forrás: Origo

A nyilatkozatai szerint Eva Kaili a szóban forgó ingatlant egy másik, Anixi településen lévő lakás eladása után vásárolta meg. Az eladott lakást, egy 250 négyzetméteres ingatlant sajtóértesülések szerint 2009-ben vásárolta meg 291 ezer euróért. Kilenc évvel később pedig 340 ezer euróért adta el a házat. Ugyanakkor az adóhivatal csak 214 ezer euróra értékelte az ingatlan értékét.

A jelentős, több mint 100 ezer eurós különbség kérdéseket vethet fel a korrupciós ügy fényében, tipikus pénzmosásos technika papíron áron alul venni és áron felül eladni ingatlanokat.

Kaili még másik három ingatlant is megvásárolt. Az egyik Kolonakiban, a Skoufa utcában található, 44 négyzetméteres lakás, amit 2005-ben 66 ezer euróért vásárolt meg, itt volt a november 30-án alapított cégének székhelye. A lakás értékét jelenleg 52 215 euróra becsülik. Kaili még egy 120 négyzetméteres házat birtokol Thesszalonikiben, amelyet 1997-ben vásárolt. Emellett egy 53 négyzetméteres lakása is van Belgiumban, amit 2015-ben vásárolt 175 ezer euróért.

Eva Kaili egyik luxusnyaralásán Forrás: Origo

Az ingatlantanácsadó, Paris Rigopoulos elmondta, hogy többször találkozott Kaili édesanyjával, amikor Halandriban és Neo Psychiko-ban keresett házat. A 2018-as és 2019-es találkozásuk idején az ottani házak értékét 350-360 ezer euróra becsülték. Ezek értéke ma már 600 ezer euróra nőtt, míg a piaci értékét 900 ezer euróra becsülik. Az rejtélyes, hogy a képviselő édesanyjának honnan volt fedezete a luxusingatlanok vásárlásához.

"Ez az európai baloldal nagy korrupciós botránya"

Kovács Attila, az Alapjogokért Központ európai uniós kutatási igazgatója a Kossuth rádióban arról beszélt: különösen érdekes belegondolni, hogy a mostani vesztegetési botrány főgyanúsítottja, Eva Kaili rendre megszavazta Magyarország elítélését az EP-ben.

fogalmazott.