Megdöbbentő fordulat: rossz hírt kapott a NATO

STOLTENBERG, Jens
Brüsszel, 2022. május 18. Finnország, a NATO és Svédország nemzeti zászlói a ceremónián, ahol Jens Stoltenberg NATO-főtitkár átveszi a Finnország és Svédország hivatalos csatlakozási kérelméről szóló dokumentumokat a katonai szövetség brüsszeli székházában 2022. május 18-án. MTI/EPA/Reuters pool/Johanna Geron
Vágólapra másolva!
Pekka Haavisto finn külügyminiszter a YLE nevű finn televízió adásában arról beszélt, hogy az ország nem biztos, hogy csatlakozni fog a NATO-hoz, a döntést még meg kell fontolni.
Vágólapra másolva!

Haavisto többek között arról beszélt, hogy Finnország Svédországgal közösen akar csatlakozni a NATO-hoz, amennyiben viszont a svéd döntés késik, vagy a svédek csatlakozási kérelmét hosszabb ideig nem fogadják el, úgy Finnország is megfontolja a csatlakozási szándékát.

Finnország, a NATO és Svédország nemzeti zászlói a ceremónián, ahol Jens Stoltenberg NATO-főtitkár átveszi a Finnország és Svédország hivatalos csatlakozási kérelméről szóló dokumentumokat a katonai szövetség brüsszeli székházában 2022. május 18-án. Forrás: MTI/EPA/Reuters pool/Johanna Geron

A svéd külügyminiszter szerint a svéd NATO-csatlakozás a májusi török választásokig nem lesz elfogadva. Kora tavasszal a tervek szerint a törökök, a svédek és a finnek tárgyalni fognak, ennek során fogják megvitatni a török kéréseket és a jelenlegi helyzetet.

Törökország korábban arról beszélt, hogy a stockholmi törökellenes megmozdulásokat követően Svédország nem számíthat arra, hogy Törökország támogatni fogja a NATO-csatlakozási szándékaikat. Mint ismert, az új országok felvételére minden tagállamnak rá kell bólintania.