Római fürdőzők hagyták el ezeket a drágaköveket 2000 éve - fotó

Vágólapra másolva!
Egy régészeti feltárás során, az ősi görög fürdő lefolyójában 2000 éve elvesztett, aprólékosan faragott féldrágaköveket találtak a szakértők.
Vágólapra másolva!

Értéktárgyakat magunkkal vinni egy uszodába mindig kockázatos. A rómaiaknak is jobban kellett volna vigyázniuk, mivel az egyik fürdőjük lefolyójából 30 féldrágakő került elő majdnem kétezer évvel azután, hogy gazdáik elvesztették őket a mai Carlisle-ban - írta a Guardian.

A kövek kiestek gyűrűfoglalataikból, mivel a ragasztás valószínűleg a fürdők gőzében felengedett.

A gravírozott drágakövek, alig néhány milliméter átmérőjűek, és rendkívüli aprólékos kézművesmunkát igényelt elkészítésük.

Az egyik kő egy ametiszt, amely Vénuszt ábrázolja, amint egy virágot vagy egy tükröt tart a kezében. Egy másik egy vörös-barna jáspis, amelyen egy szent oszlop mellett sziklákon ülő szatír látható.

Frank Giecco, a római kori Britannia szakértője, aki a fürdőház ásatását vezeti, megdöbbent a gyűjteményen:

A fürdő a Hadrianus-fal, a birodalom északi határának legfontosabb római erődje mellett állt, amely egy elit lovasegységet tartott fenn, és kapcsolatban állt a császári udvarral. Az ásatások jövőre folytatódnak, de az eddig előkerült bizonyítékok - köztük a császári pecsétes csempék - arra utalnak, hogy a fürdőházkomplexum monumentális és fényűző volt.

Giecco elmondta:

Ilyen gyöngyszemeket nem találunk alacsony státuszú római kori helyszíneken.


A férfiak és nők által viselt gyűrűk díszítő céljukon túl szimbolizmus is volt a képi megjelenítésükben. Az újonnan felfedezett intagliókon katonai témák és a termékenység szimbólumai jelennek meg.

A lefolyó-leletek között több mint 40 női hajtű és 35 üveggyöngy is szerepel, amelyek valószínűleg egy nyakláncból származnak.