Itt az újabb őrült ukrán ötlet, amivel atomháborút robbantanának ki

Volodimir Zelenszkij
Vágólapra másolva!
Ukrajna kikönyörögte, hogy a nyugati hatalmak tankokat küldjenek, másnap pedig már újabb őrült követeléssel rukkoltak elő: vadászgépeket akarnak - számolt be róla a Mandiner.
Vágólapra másolva!

A Politico arról ír, hogy az eszkalációtól való félelem ellenére tárgyalások folynak arról, hogy Kijevet modern repülőgépekkel lássák el. Ukrajna számára a nyugati harckocsik megszerzéséért folytatott küzdelem csak a kezdet volt, írják.

Hozzátették: miután az amerikai gyártmányú Abrams és a német gyártmányú Leopárd tankok – a nyugati szövetségesek közötti hónapokig tartó civakodás után – most a frontvonal felé tartanak, Kijev már modern vadászrepülőgépek szállítását célozta meg.

Hangsúlyozták: a több mint fél tucat nyugati katonai tisztviselővel és diplomatával folytatott beszélgetések megerősítik, hogy már folyik a belső vita arról, hogy Ukrajnának vadászgépeket kellene szállítani, amit ukrán tisztviselők a balti államok támogatásával együtt szorgalmaznak.
„A következő természetes lépés a vadászgépek lennének" – mondta egy észak-európai ország diplomatája.

Volodimir Zelenszkij egyre többet követel Forrás: Ukrán Elnöki Iroda

A vita valószínűleg még fokozottabb lesz, mint a harckocsik szállítása körüli vita, hívják föl a figyelmet. Európában több tisztviselő és diplomata azt mondta, hogy kormányaik már elképzelhetőnek tartják az ötletet, de továbbra is nagy a félelem az eszkalációtól.

Washington közölte Kijevvel, hogy a repülőgépek szállítása „egyelőre nem jöhet szóba" – mondta a fent idézett diplomata, de hozzátette: „Van egy vörös vonal – de tavaly nyáron is volt vörös vonal a HIMARS rakétavetők esetében, és az elmozdult. Aztán a harckocsiknál is volt vörös vonal, és az is mozgásban van".