A korrupcióból kimaradt baloldali EP-képviselők is szégyellik magukat a brüsszeli botrány miatt

Manon Aubry
Manon Aubry
Vágólapra másolva!
A francia politikus egy interjúban élesen bírálta, hogy míg az igazságszolgáltatás a brüsszeli korrupciós botrányban érintett politikusok mentelmi jogának felfüggesztésével halad előre, addig a politikai válasz holtponton van, mivel nem történik semmi előrelépés az átláthatósági reformok ügyében - írja a V4NA.
Vágólapra másolva!

A brüsszeli korrupciós botrány egyre dagad, és míg az igazságszolgáltatás teszi a dolgát, addig a politikai intézkedések megrekedtek, semmi előrelépés nem történik, erről Manon Aubry francia európai parlamenti képviselő beszélt abban az interjúban, melyet a Radio France Internationale-nak (RFI) adott.

Manon Aubry Forrás: V4NA

A baloldali politikus elmondása alapján sajnálatos, hogy az európai parlamenti csoportok, csakúgy, mint az EP elnöke arra törekednek, hogy eltemessék az összes olyan, korábban beharangozott reformot, amelyek célja a teljes átláthatóság lett volna a korrupciós botránnyal kapcsolatban.

Manon Aubry felidézte, hogy decemberben a parlamenti csoportok és az EP elnöke a korrupcióval kapcsolatban kijelentették, hogy tűrhetetlen, ami történt, hozzátéve, hogy a demokrácia nem eladó, ám néhány hét elteltével az összes ígéretet szőnyeg alá söpörték, csakúgy, mint az átláthatóság érdekében bevezetendő reformokat.

A baloldali politikus kiemelte, hogy az Európai Bizottság elnöke több javaslatot is félresöpört, például az átláthatósági nyilvántartás kötelezettségét, amelyből kiderülne, hogy ki kivel és mikor találkozik, ezen kívül szintén el lett vetve annak a jogszabálynak a bevezetése, amely nyomon követte volna az Európai Parlamentben benyújtott módosító indítványokat.

Csakúgy, mint annak a speciális bizottságnak a felállítása, amely arra lett volna hivatott, hogy megállapítsa az Európai Parlament által elkövetett mulasztásokat.

Manon Aubry, aki 2019 óta az Engedetlen Franciaország nevű baloldali párt európai parlamenti képviselője, egyben az Európai Parlament baloldali frakciójának társelnöke, még tavaly decemberben arról beszélt a France Info nevű lapnak adott interjújában, hogy átfogó tisztogatásra és az Európai Unió mind a 27 tagállamában folytatott vizsgálatra van szükség annak érdekében, hogy a végére járjanak a korrupciónak és felderítsék az azzal kapcsolatos jogsértéseket. Manon Aubry szerint ugyanis nem csak néhány elszigetelt esetről van szó, hanem egy egész hálózatról, amire fényt kell deríteni.

A francia politikus úgy véli, hogy egy független vizsgálóbizottságra, egy etikai hatóságra van szükség, amely tetőtől talpig felderíti az európai szinten végbemenő korrupciót. Manon Aubry szerint olyan sokrétű korrupcióról van szó, amely még az európai demokrácia hitelességét is befolyásolhatja, ezért teljes reform és átláthatóság szükséges.

Bár a politikus átláthatóságot követel, úgy tűnik az csak egy bizonyos szinten érdekli.

December közepén a brüsszeli korrupciós botrány kapcsán az EP-ben a parlament állásfoglalásáról vitáztak. Az Identitás és Demokrácia pártcsalád azt követelte, hogy

minden EP-képviselő haladéktalanul tegye közzé, hogy milyen kapcsolatokat tart fenn Katarral és az érintett nem kormányzati szervezetekkel, milyen juttatásokat kapnak Katartól vagy civil szervezetektől, és hogy Katar mely tisztviselőivel és képviselőivel találkoztak.

A szigorú, átláthatóságról szóló módosítási javaslatot azonban nem sikerült elfogadtatni. Csak 204 képviselő szavazott a nagyobb átláthatóság mellett, 326 képviselő szavazott ellene, köztük Manon Aubry is.