Amerikai oknyomozó újságíró: Biden utasítására robbantották fel az Északi áramlatot

Északi áramlat gázszivárgás, gáz,    Sweden reports 4th leak on Nord Stream pipelines leak,Nord Stream,Pipelines,Russia-Ukraine war,Sweden Horizontal
AT SEA, SWEDEN - SEPTEMBER 29: (----EDITORIAL USE ONLY - MANDATORY CREDIT - "SWEDISH COAST GUARD / HANDOUT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) A gas leak causes bubbles on the surface of the water at Sea in Sweden on September 29, 2022. A fourth leak was reported Thursday in the Nord Stream gas pipelines off the coast of Sweden, authorities said. "There are two emissions in the Swedish economic zone, a larger one at Nord Stream 1 and a smaller one at Nord Stream 2," the Swedish Coast Guard said in a press statement. Swedish Coast Guard / Handout / Anadolu Agency (Photo by Swedish Coast Guard / Handout / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Seymour Hersh, Pulitzer-díjas amerikai oknyomozó újságíró szerint az Egyesült Államok robbantotta fel az Északi Áramlat 2 gázvezetéket. Hersh az egyik legismertebb amerikai újságíró, ő leplezte le a vietnami háború alatt a My Lai-i vérengzést, majd a hetvenes években titkos amerikai katonai akciókat Kambodzsában és az Abu Graib börtönbeli kínzásokat is az iraki háború alatt. A fő kérdés nem az volt, hogy hogyan hajtsák végre, hanem, hogy hogyan lehet úgy kivitelezni, hogy ne maradjon nyoma - idézi Hersh-t a Mandiner. A legmegdöbbentőbb állítás az, hogy a döntés már a háború kezdete előtt megszületett. Az újságíró állításait a Fehér Ház és a CIA tagadja. 
Vágólapra másolva!

Seymour Hersh, többszörösen díjazott amerikai oknyomozó újságíró friss cikkében leírta kormányzati forrásokra hivatkozva, hogy

A cikkben részletesen leírja, hogy az Egyesült Államok kormánya a CIA-vel karöltve hogyan tervezte meg a vezeték felrobbantását, hogyan robbantották fel azt, valamint hogyan próbálták meg kezelni a robbantás utóhatását. Egészen konkrétan az Egyesült Államok búvárai a Baltops 2022 nemzetközi hadgyakorlat leple alatt C4-tölteteket helyeztek el a gázvezetékek körül, amiket később felrobbantottak.

Az újságíró forrásai szerint a parancsot maga Joe Biden adta ki.

– fejtette ki Seymour Hersh.

A háború előtt tervelték ki

Az újságíró kifejtette, hogy az Északi Áramlat vezetékeket Biden úgy tekintette, mint Putyin egy lehetséges módszerét arra, hogy a földgázt politikai és területi ambíciói érdekében fegyverként használja fel. Mint írta, direkt megkerülték a tervezésben a kongresszust és a szenátust: A [tervben résztvevő] búvárok kizárólag a haditengerészethez tartoztak, nem pedig az amerikai Különleges Műveleti Parancsnoksághoz, amelynek titkos műveleteiről jelentést kell tenni a Kongresszusnak, és előzetesen tájékoztatni kell a szenátus és a képviselőház vezetését – az úgynevezett Nyolcak csoportját.

Seymour Hersh, többszörösen díjazott amerikai oknyomozó újságíró szerint az Egyesült Államok állhat az akció mögött Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Swedish Coast Guard / Handout

Mint írta,

A CIA 2022 elején bejelentette, hogy megtalálták a megfelelő módszert az Északi Áramlat felrobbantására.

– írta.

Norvégiát látták a tökéletes területnek

Kifejtette, hogy Norvégia volt a tökéletes terület a vezeték felrobbantására: „Washingtonban a tervezők tudták, hogy Norvégiába kell menniük. Gyűlölték az oroszokat, a norvég haditengerészet pedig tele volt kiváló tengerészekkel és búvárokkal, akiknek több generációnyi tapasztalatuk volt a rendkívül jövedelmező mélytengeri olaj- és gázfeltárásban – mondta a forrás. Megbízhattak bennük abban is, hogy titokban tartják a küldetést. (A norvégoknak más érdekeik is lehettek. Az Északi Áramlat megsemmisítése – ha az amerikaiaknak sikerülne véghezvinniük – lehetővé tenné Norvégia számára, hogy sokkal több saját földgázt adjon el Európának)." Hersh kifejtette, hogy

„Norvégia a NATO-szerződés egyik eredeti aláírója volt 1949-ben, a hidegháború kezdeti időszakában – írta Hersh – Ma a NATO főparancsnoka Jens Stoltenberg, egy elkötelezett antikommunista, aki nyolc éven át volt Norvégia miniszterelnöke, mielőtt 2014-ben amerikai támogatással a NATO főparancsnoki posztjára került. Putyin és Oroszország keményvonalas ellenzője volt, aki a vietnami háború óta együttműködött az amerikai hírszerzéssel. Azóta teljesen megbíznak benne. »Ő az a kesztyű, ami az amerikai kézre illik« – mondta a forrás."

Így robbanthatták fel a vezetékeket

Az újságíró kifejtette, hogy „az elmúlt 21 évben minden júniusban az amerikai hatodik flotta, amelynek zászlóshajója a Rómától délre fekvő olaszországi Gaetában állomásozik, nagyszabású NATO-gyakorlatot szervez a Balti-tengeren, amelyen több szövetséges hajó vesz részt a térségben. A mostani, júniusban megrendezésre kerülő gyakorlat a Baltic Operations 22, azaz BALTOPS 22 elnevezést kapta. A norvégok azt javasolták, hogy ez lenne az ideális fedezék az aknák elhelyezésére." Az amerikaiak erre kitalálták az újságíró szerint, hogy a C4-tölteteken lenne egy 48 órás időzítő, az első robbanás előtt pedig már az összes amerikai és norvég rég elment volna. Kicsit később az újságíró szerint Washington visszakozott, mint írta:

Végül azt találták ki az újságíró szerint, hogy a robbanótölteteket szonárokkal robbantanák fel. Mint ahogy azt Hersh írta, végül „2022. szeptember 26-án a norvég haditengerészet P8-as felderítő repülőgépe látszólag rutinrepülést végzett, és ledobott egy szonárbóját. A jel a víz alatt terjedt, először az Északi Áramlat 2, majd az Északi Áramlat 1 felé. Néhány órával később a nagy erejű C4-es robbanószerkezetek működésbe léptek, és a négy csővezetékből három üzemképtelenné vált. Néhány percen belül a lezárt csővezetékekben maradt metángáz tócsái a víz felszínén terjedtek, és a világ megtudta, hogy valami visszafordíthatatlan történt."

Így próbálta Biden kezelni a robbanás utóhatását

Az újságíró megemlítette, hogy a robbantás után az egész esemény próbálta az amerikai média úgy kezelni, mint egy „megoldatlan rejtélyt". „Oroszországot többször említették valószínűsíthető bűnösként, amit a Fehér Házból kiszivárgott előre kitervelt információk ösztönöztek, de anélkül, hogy valaha is egyértelmű indítékot találtak volna egy ilyen önszabotázsra, az egyszerű megtorláson túl. Néhány hónappal később, amikor kiderült, hogy

Egyetlen nagyobb amerikai újság sem ásott bele a Biden és Nuland külügyminiszter-helyettes által a csővezetékekkel kapcsolatban korábban megfogalmazott fenyegetésekbe." Az újságíró forrása így nyilatkozott az ügyről: „nos, el kell ismernem, hogy a fickó [Joe Biden – a szerk.] tökös. Azt mondta, hogy megteszi, és meg is tette". Arra a kérdésre, hogy szerinte miért nem reagáltak az oroszok, cinikusan így felelt: „Talán azt akarják, hogy képesek legyenek ugyanazt tenni, amit az USA tett. [...] Ez egy gyönyörű fedősztori volt" – folytatta – „ami mögött egy titkos művelet állt, amely szakértőket vitt a terepre, és olyan berendezéseket, amelyek titkos jellel működtek."