Wales baloldali kormánya lerombolná az „öreg fehér férfiakat” ábrázoló szobrokat

Nelson admirális, General view of the statue of Lord Nelson, on the top of Nelson's Column in Trafalgar Square, Wellington herceg, Wellington Monument, Aldershot
General view of the statue of Lord Nelson, on the top of Nelson's Column in Trafalgar Square, central London on August 3, 2013. AFP PHOTO/Leon Neal (Photo by LEON NEAL / AFP) Wellington Monument, Aldershot, Hampshire, England, United Kingdom, Europe (Photo by Rolf Richardson / Robert Harding Heritage / robertharding via AFP)
Vágólapra másolva!
Wales munkáspárti regionális kormányzata azt javasolja, hogy az „öreg fehér férfiak" ábrázoló szobrokat „egy helyes történelmi narratíva" megteremtése érdekében le kell dönteni vagy a közterekről át kell helyezni azokat máshová. A baloldali kormány tervezetében szerepel az első számú brit nemzeti hősök szobrainak a ledöntése is, külön kiemelve Napóleon legyőzőit, Wellington hercegét és Nelson admirálist.
Vágólapra másolva!

Arról ír a brit The Telegraph, hogy a walesi munkáspárti (Labour) kormány tervezete alapján az „öreg fehér férfiakat" megjelenítő szobrokat el kell távolítani a közterekről, vagy akár meg is kell semmisíteni azokat, annak érdekében, hogy az egyre inkább multikulturálissá váló társadalomban megteremtsenek „egy helyes történelmi narratívát".

A baloldali kormányzati tervezet külön kihangsúlyozza a legfontosabb brit nemzeti hősök, a Bonaparte Napóleon francia császárt csatában legyőző Nelson admirálisnak és Wellington hercegének emelt emlékművek ledöntését.

Lord Horatio Nelson admirális volt az, aki a földközi-tengeri brit flotta parancsnokaként a Trafalgar-foknál megverte Napóleon hadait, megakadályozva azáltal, hogy a francia császár inváziót indítson Nagy-Britannia ellen.

A világtörténelmi jelentőségű tengeri csatában életét áldozta hazája szabadságáért maga Nelson admirális is.

A közismertebb megfogalmazásban Wellington hercegeként emlegetett Arthur Wellesley a híres waterlooi csata főparancsnokaiként győzte le Napóleont, örökre véget vetve ezáltal a korzikai származású tábornok világuralmi ábrándjainak.

A nemzeti hősként tisztelt Arthur Wellesley később konzervatív (tory) színekben két alkalommal is Nagy-Britannia miniszterelnöke lett.

A baloldal szerint a „jelentős szerepet betöltő, idősebb, erős testalkatú fehér férfiakat" megjelenítő szobrok és emlékművek sértőek lehetnek az egyre sokszínűbb Nagy-Britannia jelenlegi lakossága számára. Továbbá sérelmezték, hogy a fent említett nagy államférfiak állítólagos „agresszorként" részt vettek más népek földjeinek a meghódításában, a Brit Birodalom kiterjesztése érdekében.

A walesi kormány március végére fogja véglegesíteni az áthelyezendő, illetve a megsemmisítendő köztéri szobrok listáját. A kormányzati tervezet indoklásában még az is szerepel, hogy

a második világháború után lezajlott nagy migrációs hullámok ellenére a kelta tartományban alig vannak olyan emlékművek, amelyek nem fehér férfiakat jelenítenek meg.

A Munkáspárt szerint ez a „fehér felsőbbrendűségről szóló rasszista gyarmati mítoszok" állandósulását eredményezi.

A kritikusok véleménye alapján

a walesi baloldali kormány érvrendszere ahhoz hasonló amit George Orwell 1984 című regényében lehet olvasni; ez pedig a történelmi múlt meghamisítására irányul.

A Konzervatív Párt walesi vezetőjének, Andrew Robert Tudor Davies regionális parlamenti képviselőnek a véleménye alapján

A politikus szerint

Összefoglaló nevén ezt az amerikai eredetű gyakorlatot „eltörlés kultúrájának" (cancel culture) nevezzük.

Ahogy arról az Origo már számos alkalommal beszámolt, a szobordöntögetések radikális baloldali gyakorlata 2017-ben kezdődött, mintegy reakcióként Donald Trump republikánus elnök hivatalba lépésére.

Ez a jelenség tömeges mérteket azonban csak 2020-ban vált, a szélsőséges Black Lives Matter (BLM)-mozgalom erőszakos fellépései után. Mindez a 2020-as amerikai elnökválasztási kampány tükrében értelmezendő. A szobordöntögetések és a cancel culture más jellegű megnyilvánulásai nemsokára átterjedtek Nagy-Britanniára és Latin-Amerikára is.