Eltiltották a további adományozástól azt a spermadonort, aki már 550 gyerek apja

spermadonor
Vágólapra másolva!
Egy holland bíróság pénteken eltiltott egy férfit spermájának további adományozásától, miután legalább 550 gyermeket nemzett Hollandiában és más országokban - írja az ABC News.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról az Origo korábban beszámolt kiderült, hogy egy hollandiai spermadonor több, mint 500 gyerek apja Hollandiában és szerte a világon. Az egyik gyermeke anyja által indított perben most egy holland bíróságtól azt kérik, hogy segítsen megakadályozni, hogy a férfi a jövőben donor legyen.

Több anya is aggódni kezdett, hogy gyereke ugyanattól a donortól van.

A hágai kerületi bíróság szerint a holland irányelvekeknek megfelelően a spermadonorok legfeljebb 25 gyermeket nemzhetnek. A férfi azonban hazudott a leendő szülőknek a donációs múltjáról.

A holland adatvédelmi irányelvek szerint Jonathan M. néven azonosított donor több hollandiai klinikának és egy dániai klinikának, valamint számos más embernek adott spermát,

akikkel hirdetéseken és online fórumokon keresztül tartotta a kapcsolatot - áll a bíróság írásbeli ítéletében.

A donor ügyvédje a bírósági meghallgatáson azzal érvelt védence mellett, hogy olyan szülőknek akart segíteni, akik egyébként nem tudnának gyereket nemzeni.

A bíró szerint azonban a donor bűncselekményt követett el, amikor szándékosan hazudott, hogy meggyőzze a szülőket, hogy fogadják el őt donornak - áll a bíróság közleményében.

- mondta a bíróság, hozzátéve, hogy

A bíróság felszólította a férfit, hogy azonnal állítsa le az adományozást,

és 100 000 euró (38 millió) megfizetésére fogják kötelezni, amennyiben megszegi ezt.