Szijjártó Péter: Az ukrajnai háború ellenére is meg kell őrizni Afrika stabilitását

SZIJJÁRTÓ Péter
New York, 2023. február 23. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal az ENSZ-közgyűlés ukrajnai háború miatti rendkívüli ülésén a világszervezet New York-i székházában 2023. február 23-án. Oroszország 2022. február 24-én indított háborút Ukrajna ellen. MTI/EPA/Justin Lane
Vágólapra másolva!
Az ukrajnai háború negatív hatásai globálisan érezhetők, Magyarország ezért minden nyomásgyakorlás ellenére minél előbb békét szeretne, de addig is rendkívül fontos megőrizni Afrika stabilitását - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Freetownban.
Vágólapra másolva!

A tárcavezető a Sierra Leone-i kollégájával, David J. Francisszel közös sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy a fegyveres konfliktus a világ minden pontján súlyos problémákat okoz, így a szomszédságban és a régiótól több ezer kilométerre egyaránt.

- hangsúlyozta.

Kiemelte, hogy az egekbe szökő árak és az élelmiszerellátási nehézségek komoly kihívások elé állítják az afrikai kontinens számos országát,

és tudható, hogy ez újabb masszív illegális migrációs hullámokhoz vezethet, ami pedig biztonsági kihívásokat eredményezhet Európában.

Mint mondta, már csak azért is lényeges lenne a mielőbbi béketeremtés Ukrajnában, mert a jelenlegi körülmények mellett Európa nem lenne képes megbirkózni párhuzamosan két biztonsági válsággal, a fegyveres konfliktussal és egy bevándorlási krízissel.

Szijjártó Péter kijelentette, hogy Magyarország a nyomásgyakorlás ellenére is békét szeretne mielőbb. Aláhúzta: hazánk megérti az afrikai aggályokat és ellenérzéseket a drámai hatásokkal kapcsolatban, és a kormány érdekelt a földrész stabilitásának fenntartásában, már pusztán az újabb migrációs hullámok elkerülése miatt is.

- szögezte le.

Majd erre példaként említette, hogy magyar cégek részt fognak venni a tervek szerint egyebek mellett a mezőgazdasági és élelmiszeripari szektor korszerűsítésében, a vízhálózatok modernizálásában. Szavai szerint zajlik egy olyan projekt előkészítése, amelynek keretében víztisztító telep épül, amely 200 ezer ember számára biztosítja majd a tiszta ivóvizet, de várhatók digitalizációs és biztonsági projektek is.

Végezetül rámutatott, hogy Magyarország büszke több mint ezeréves keresztény államiságára, ekként pedig nagyra értékeli, hogy Sierra Leonéban békében élhetnek együtt a különböző vallású emberek.
Valamint bejelentette, hogy a kormány egy helyi iskola kérésére hárommillió forinttal hozzájárul annak felújításához, hogy a keresztény és muszlim diákok jobb körülmények között tanulhassanak együtt.
A miniszter újságírói kérdésekre válaszolva azt közölte, hogy Magyarország és Sierra Leona kapcsolata egyenlő partnerek közötti, kölcsönös tiszteletre épülő kapcsolatként írtható le.

- fogalmazott.

Majd rámutatott, hogy a nemzetközi politikában gyakran tapasztalható a kölcsönös tisztelet hiánya, és például az is "frusztráló", amikor az Európai Unió Sierra Leone-i delegációvezetője olyan nyilatkozatot tesz, amellyel beavatkozik a belügyekbe.

- mondta.