Magyar hagyományőrzés a világhírű magyar divatmárkától

Vágólapra másolva!
London régóta otthont ad a Divathétnek, a Design Hétnek, 2015 óta pedig a Kézműves Hétnek is, ahol több mint 700 gyártó, tervező, márka és galéria - köztük magyarok is képviseltetik magukat.
Vágólapra másolva!

A Kézműves Hetet - eredeti nevén London Craft Week-et - minden év május elején rendezik meg a brit fővárosban. Az egy hetes program több mint 230 pontból áll össze a világ minden sarkából érkező művészek közreműködésével, harmonikus egységbe simítva a gyártást, a dizájnt, a divatot, a művészetet, a luxust, az ételeket, a kultúrát és a vásárlást.

Forrás: Nanushka

A kiemelkedő brit és nemzetközi kreativitást ünneplő London Craft Week több mint 700 gyártót, tervezőt, márkát és galériát hoz össze a világ minden tájáról.

A Nanushka a kopjafa történetét és szimbolikáját kutatva kortárs magyar alkotók kézműves munkáit mutatja be a London Craft Weeken.

A kopjafa eredetileg a Székelyföldről származik, 500 évees hagyománya van. A kopjafa szó szerint „lándzsafát" jelent; a lándzsaszerű fegyverekkel felszerelt lovasság számára a kopjafa kezdetben faragott, fából készült sírjelzőként szolgált a 16. században, később a protestáns sírok általános jellemzőjévé vált szerte Magyarországon és Erdélyben.

Forrás: Nanushka

A kopjafa totemoszlopokat hagyományosan családtagok vagy szakértő fafaragók készítették kézzel, a jóakarat gesztusaként vagy viszonosság alapján, tölgy- vagy akácfából, bonyolult motívumrendszerrel, amely az elhunyt személyes jellemzőit jelenítette meg. A modern történelemben a kopjafa továbbra is benépesíti a temetőket, valamint a műemlékhelyeket; a társadalomban betöltött szerepe a szertartásos sírjelből az örökség szimbólumává fejlődött.

Míg a jelképek eredeti jelentése a köztudatban egyre kevéssé lett ismert, a kopjafa maradandó kulturális műtárgy maradt a magyarok körében.

A Nanushka ezen egyedi tárgyak kézművességét, technikáját és hagyományait ünnepli a modernitás és az örökség élményszerű és fizikai metszéspontjaként. „Globális kitekintésű magyar márkaként úgy gondoljuk, hogy a London Craft Week a tökéletesalkalom arra, hogy megmutassuk örökségünk szépségét és Nanushka szellemét." – mondta Sándor Szandra, alapító és kreatív igazgató

A kopjafákat Ambrus Aladár fafaragó mester készítette, aki első kopjafáját 14 évesen faragta. Ma a művei összetett művészi alkotásukról és bonyolult formatervezésükről ismertek. A művész a kézműves hét kiállításra 7 egyedi kopjafát készített el 30 éves rönkökből, amelyekre aprólékos munkával kifaragta és rácsiszolta a Nanushka egyedi motívumait, majd narancshéj-olajjal vonta be őket, sárgásbarna színt adva ezzel.

Forrás: Nanushka

Ambrus Aladár mellett az Aron Atelier is szerepel a London Craft Weeken. A 2020-ban alapított stúdió, funkcionális és helyreállító célú öntőformák készítésével foglalkozik, a kiállításra pedig az ipari 3D nyomtatókba bevitt szoborformák felhasználásával 10 műkő elemet készített Sándor Szandra látványtervei alapján. Ezek az új örökség ihlette elemek cementből, kvarchomokból és mészkőhomokból állnak, és az utólagos felületkezelés során kőszerű, gödrös hatást kaptak.

A magyar származású tervező, Sáfrán Anett nyersanyagfelületekkel kísérletezik elsősorban praktikus funkcióval bíró kerámiák készítésére. A porcelánra és kőedényre fókuszáló Sáfrán kortárs kontextust hoz munkáiba az ősi hagyományok és a digitális technológiák ötvözésével.Sáfrán több mint 1700 kerámiacsempét készített a kiállításra budapesti műtermében, Európa-szerte beszerzett, újrahasznosított anyagok felhasználásával. A finom, mégis tartós szépségű csempe színe, glazúra és felülete egyedi egyenetlenségekkel rendelkezik Sáfrán kézműves eljárásának eredményeként.