Az amerikaiak már régen tudtak arról, hogy felrobbant a Titan

PRINCE -, 2023. június 20.
Az OceanGate Expeditions által 2023. június 20-án közreadott, dátummegjelölés nélküli kép a Titan elnevezésű merülőhajójukról. A Titan június 18-án indult útnak a Titanic roncsaihoz, de a Polar Prince kanadai jégtörő kutatóhajó,
-, 2023. június 20. Az OceanGate Expeditions által 2023. június 20-án közreadott, dátummegjelölés nélküli kép a Titan elnevezésű merülőhajójukról. A Titan június 18-án indult útnak a Titanic roncsaihoz, de a Polar Prince kanadai jégtörő kutatóhajó, amelyről a Titant a vízbe bocsátották, a merülőhajó indulása után egy óra 45 perccel elveszítette vele a kapcsolatot. A Titán fedélzetén öten tartózkodnak, köztük van Hamish Harding brit milliárdos, valamint családja közleménye szerint egy pakisztáni származású Nagy-Britanniában élő üzletember, Shahzada Dawood és 19 éves fia is. MTI/AP/OceanGate Expeditions
Vágólapra másolva!
Az amerikai haditengerészet robbanásra utaló jeleket észlelhetett néhány órával azután, hogy a Titan tengeralattjáró az óceánba merült a Titanic roncsaihoz. A tengeralattjárón öt ember halt meg.
Vágólapra másolva!

Egy amerikai védelmi tisztviselő szerint a haditengerészet azonnal elkezdte figyelni a Titant, miután a hajó elvesztette a kapcsolatot az anyahajóval, körülbelül egy óra 45 perccel az indulása után vasárnap reggel.

A tisztviselő elmondta, hogy a haditengerészet szigorúan titkos akusztikai érzékelő rendszere olyan

hangokat észlelt, amelyek vagy robbanásra vagy összeroppanásra utaltak

annak a helynek a közelében, ahol a Titant csütörtökön megtalálták.

A haditengerészet továbbította ezt az információt a parti őrségnek, amely folytatta a keresést, mert a haditengerészet nem tartotta egyértelműnek az információkat.

"Ha ezek a jelentések pontosak, az akusztikai adat hasznos a ma kapott megerősítés fényében, de nem lett volna elegendő a keresési és mentési erőfeszítések felfüggesztéséhez, csak a keresési terület esetleges pontosításához" − mondta Robert Murrett nyugalmazott altengernagy, a Syracuse Egyetem Maxwell Schooljának professzora és a Biztonságpolitikai és Jogi Intézet igazgatóhelyettese.

A Titan június 18-án indult útnak a Titanic roncsaihoz Forrás: MTI/AP/OceanGate Expeditions/-

Ahogy arról az Origo beszámolt, a Titan tengeralattjáró legénysége egy katasztrofális esemény után halt meg. John Mauger ellentengernagy, az első parti őrségi körzet parancsnoka szerint a Horizon Arctic távvezérelt járműve a Titan tengeralattjáró farokkúpját a Titanic orrától mintegy 1600 lábnyira, több mint 480 méterre a tengerfenéken fedezte fel.

"Ennek megállapítását követően az Egyesült Államok parti őrsége és az egész egyesített parancsnokság nevében azonnal értesítettük a családokat. Őszinte részvétemet fejezem ki nekik"− jelentette ki.

Jamie Frederick kapitány, az amerikai parti őrség (USCG) kapitánya beszél újságíróknak a Titanic roncsa közelében Forrás: AFP/Joseph Prezioso

A hajón az OceanGate vezérigazgatója, Stockton Rush, a brit milliárdos Hamish Harding, a pakisztáni üzletember Shahzada Dawood és 19 éves fia, Suleman, valamint Paul-Henry Nargeolet, a francia haditengerészet volt tisztje és vezető Titanic-szakértő tartózkodott - írja a Magyar Nemzet.