Megölték az emberekre támadó vérszomjas dingót Ausztráliában

Vágólapra másolva!
A vadvédelmi hatóságok megölték annak a dingófalkának a vezérét, amely rátámadt egy ausztrál futóra a héten.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo is beszámolt róla a 23 éves Sarah Peetet három-négy dingó támadta meg hétfőn, amikor K'gari (korábban Fraser-sziget) tengerpartján kocogott.

A dingók a tengerbe szorították Peetet, ugyanazt a vadászstratégiát alkalmazva, amelyet a vadőrök szerint olyan nagytestű zsákmányállatok ellen használnak, mint például a kenguruk.

A futót két arra autózó turista mentette meg. Egyikük azt mondta, kétli, hogy a lány túlélte volna a támadást, ha később érnek oda.

A brisbane-i lakost stabil állapotban, helikopterrel szállították kórházba.

A queenslandi vadvédelmi hatóságok szerdán elfogták és elaltatták a támadásban résztvevő falka vezérét. Közölték: a nehéz döntést a sziget őslakosai is támogatták.

Ez már a második dingó volt, amelyet az elmúlt hetekben megöltek, mert megharapott egy embert, és fenyegetően viselkedett. Az előzővel júniusban végeztek, miután megtámadott egy hétéves fiút és egy 42 éves francia nőt. Ez a vadkutya volt az első, amelyet 2019 óta elaltattak a szigeten.

A hatóságok a turistákat teszik felelőssé a dingók egyre vakmerőbb viselkedéséért, mivel a tilalom ellenére etetik és közel engedik őket magukhoz.

A szerdán elaltatott dingó egyike volt annak a három állatnak, amelyre nyomkövető nyakörvet raktak kockázatos viselkedése miatt. Amikor áprilisban nyakörvet kapott, kétéves és 17 kilogrammos volt, ami sok egy dingóhoz képest, és arra utal, hogy emberek etették őt - mondták el a hatóságok.

A dingók feltehetően házikutyából visszavadult állatok, amelyek évezredek óta élnek Ausztráliában. A világ legnagyobb homokszigete, a Queensland partjainál található K'gari híres dingóállományáról.

Az ausztrál környezetvédelmi minisztérium szerint 2018 óta összesen 33 dingótámadás történt.

Queensland hatóságainak becslései szerint 25-30 dingófalka él K'garin. Egy falka 3-12 egyedből áll. Az állatok, amelyek nem ugatnak, hanem a farkasokhoz hasonlóan vonyítanak, védelmet élveznek a szigeten.