119 évig nem vitték vissza a kikölcsönzött könyvet a könyvtárba

Vágólapra másolva!
1904. február 14-én valaki kikölcsönözte James Clerk Maxwell "Egy elemi értekezés az elektromosságról" című művét a New Bedford Free Public Libraryből. 119 évbe tellett, mire végül visszakerült a massachusettsi könyvtárba egy virginiai könyvtáros éles szemének köszönhetően.
Vágólapra másolva!

A felfedezés akkor történt, amikor Stewart Plein, a Nyugat-Virginiai Egyetemi könyvtár egyik részlegének - ritka könyvek részlege - kurátora egy nemrégiben átadott könyvadományt válogatott át.

Plein megtalálta az értekezést, és észrevette, hogy az a New Bedford-i könyvtár gyűjteményének része

volt, és nem volt rajta a bélyegző, ami azt jelzi, hogy a könyvet visszavitték volna.

Plein felvette a kapcsolatot Jodi Goodmannel, a New Bedford-i különleges gyűjtemények könyvtárosával, hogy figyelmeztesse a leletről.

Az értekezést akkor adták ki, amikor a világ még csak épp hogy elkezdte megérteni az elektromosságban rejlő lehetőségeket - írja az ABC News.

A New Bedford-i könyvtárban 5 cent/nap késedelmi díjat kell fizetni. Ezzel az árfolyammal számolva, ha valaki 119 év múlva visz vissza egy könyvet, akkor több mint 2100 dolláros (721 ezer forint) díjat kellene fizetnie. A jó hír az, hogy a könyvtár késedelmi díjának felső határa 2 dollár.