Kiderülhetett, mi okozta a halálos erdőtüzeket Hawaiin - videó

Lángol a növényzet a hawaii Maui-szigeten fekvő Kiheiben. A pusztító tűz miatt Maui nyugati területein csaknem 4 ezer turista kényszerült félbeszakítani nyaralását.
Vágólapra másolva!
Még mindig tombol a tűzvész Hawaiin. Ahogy arról az Origo korábban beszámolt, naponta 10-20 áldozat maradványait találják meg. A tűz keletkezésének körülményeit egyelőre nem erősítették meg, de a közeli Dora hurrikán szele és a szárazság is szerepet játszik a történésekben. A leszakadt villanyvezeték is hozzájárultak az erdőtüzekhez.
Vágólapra másolva!

A tűz halálos áldozatainak száma jelenleg 99, ami az elmúlt több mint egy évszázad leghalálosabb amerikai erdőtüzévé teszi. Josh Green kormányzó a CBS Newsnak elmondta, hogy akár tíz napba is beletelhet, mire fény derül a halálos áldozatok teljes számára.

Az eltűntek száma jelenleg 1300 körül van.

Erdőtűzben megsemmisült épületek és autók a hawaii Maui-szigeten fekvő Lahainában 2023. augusztus 13-án Forrás: MTI/AP/Rick Bowmer

A tűz által érintett területek 25 százalékát már átkutatták. A tűzben szinte Lahaina egész városa elpusztult.

- mondta Green vasárnap.

Hozzátette, hogy a tűzoltók valószínűleg még több áldozatot találnak, és hogy az azonosításukhoz időre van szükség.

A tisztviselők elmondták, hogy a Szövetségi Katasztrófavédelmi Ügynökség 20 - holttestek keresésére kiképzett - kutyát küldött a szigetre. Hétfőn Deanne Criswell, a Fema adminisztrátora nem volt hajlandó pontos becslést adni arról, hogy a keresési és mentési akció mennyi ideig tart, és rendkívül veszélyesnek nevezte a helyzetet.

- mondta Criswell asszony, aki Hawaiiról távolról vett részt a Fehér Ház napi sajtótájékoztatóján.

Több mint 2000 embert jelentettek eltűntnek azóta, hogy a tűz múlt héten kitört Maui szigetén.

Ez a szám 1300-ra csökkent, mivel az emberek újra kapcsolatba tudtak lépni egymással, miután javult a mobiltelefon-szolgáltatás. Pelletier főnök arra ösztönözte azokat, akiknek eltűnt családtagjai vannak, hogy adjanak DNS-mintát, ezzel segítve a keresést.

- nyilatkozta az újságíróknak Green úr.

A halálos kimenetelű tűz Lahainában még mindig ég, de a Maui megyei hatóságok szerint körülbelül 85 százalékban megfékezték.

A tűz keletkezésének körülményeit egyelőre nem erősítették meg, de a közeli Dora hurrikán szele és a szárazság is szerepet játszik a történésekben.

Szombaton csoportos keresetet nyújtottak be Hawaii legnagyobb áramszolgáltatója, a Hawaii Electric ellen, amelyben azt állítják, hogy a vállalat leszakadt villanyvezetékei hozzájárultak az erdőtüzekhez.

Az áramszolgáltatás ideiglenes leállítása a tűzveszély csökkentése érdekében bevett taktika az USA nyugati államaiban.

A kereset azzal vádolja a vállalatot, hogy annak ellenére nem kapcsolta le a leszakadt vezetékeket, hogy az helyi meterológiai szolgálat előre szólt, hogy Hawaiin magas riasztási fokozat van érvényben.

Forrás: BBC