Nem szeretik a luxusóra gyártók az erős svájci frankot

Rolex, óra, luxus óra, luxus, logó,
LONDON, ENGLAND - MARCH 19: A tray of Rolex watches are seen on a dealer's stand at the London Watch Show on March 19, 2022 in London, England. Billed as London's largest ever watch show, the London Watch Show 2022 includes display stands for luxury watch dealers, manufacturers and watch-lover lifestyle products. The event runs March 18-20 at the Grosvenor House hotel on Park Lane, London. (Photo by Leon Neal/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A svájci fizetőeszköz nagymértékű erősödése a legrosszabbkor jött, a luxusóra gyártóknak. A kereslet csökkenő pályán van, az okosórák térnyerése erőteljes.
Vágólapra másolva!

„Ami valóban probléma, azt a 0,88-nál kell keresni, mert az Egyesült Államok a legnagyobb piacunk” – jegyezte meg keserű szájízzel Rolf Studer, az Oris SA óragyártó társ-vezérigazgatója, aki arra utalt, hogy jelenleg egy svájci frank 0,88 dollár centet ér.

Logikusan pedig a frankban megjelölt árak nagyon drágán hatnak dollárban számolva.

A helyzet persze az, hogy a frank már jó ideje az eurónál is erősebb, vagyis nem csak amerikaiaknak borsosak a frank árak, hanem az európaiaknak is. Az Oris márciusban bemutatott, 4400 frankos (4979 dolláros) Muppet-témájú órája lett az USA-ban a legkeresettebb, ugyanakkor az eladások nem a legrózsásabbak.

A svájci órák túlnyomó többségét az Egyesült Államokban, Ázsiában és Nyugat-Európában értékesítik, így a valutaárfolyamok ingadozása meghatározza az iparág jövedelmezőségét is.

A kereslet a járvány után már egy ideje visszaeső félben van. Egyrészt a pandémia miatti bezárkózás sokakat csábított az online vásárlás felé, amelyből rekordméretű svájci óraeladás származott. Most júliusban viszont a svájci óraexport több mint két éve először csökkent, ugyanis a kanadai szállítások „függőlegesen” zuhantak, az Egyesült Államokba irányuló export pedig meredeken csökkent.

„Az amerikai dollár az igazi kérdés” – mondta Jan Edöcs, a Doxa búváróramárka vezetője. Hozzátette, tavaly megemelték az európai áraikat, hogy ellensúlyozzák az euró frankkal szembeni gyengülését. Ha a dollár frankonként 82 centre csökken, akkor ismét hozzá kell nyúlniuk a dollárban számított áraikhoz.

A további pálya pedig bizonytalan, ugyanis az infláció változatlanul kockázatot jelent, és a Svájci Nemzeti Bank hosszabb távon fenntarthatja a magasabb kamatszintet, így összességében az elemzők a frank további erősödését várják.

Ehhez képest az okosóra gyártók is kénytelenek emelni, de a helyzet az, hogy azok egészen más árszinten mozognak és olyan szolgáltatásokat kínálnak, amelyek a napi szükségletekhez köthetők, míg a svájci luxusórák stílust és életérzést adnak (elsősorban).

Így a középárfekvésben nagyon komoly piacot vesznek el a svájciaktól.