Itt a bizonyíték: az ukránok ki akarták provokálni a harmadik világháborút

Lengyel, Lengyelország, rakétatámadás, rakéta, robbanás, ukrán válság, orosz-ukrán, háború, Przewodow
Przewodow, 2022. november 15. Rendőrök járőröznek a kelet-lengyelországi Hrubieszów járásban fekvő Przewodow faluban 2022. november 15-én, miután két ember életét vesztette azt követően, hogy sajtóhírek szerint két orosz rakéta csapódott egy gabonasilóba. Piotr Müller lengyel kormányszóvivő a Nemzetbiztonsági és Védelmi Bizottság rendkívüli ülése után bejelentette, a robbanás kapcsán Varsó növeli egyes katonai alakulatok és a rendvédelmi erők készültségét. Az orosz védelmi minisztérium szerint provokációnak minősülnek azok a lengyel médiajelentések, amelyek szerint orosz rakéták csapódtak volna be lengyel területen. A NATO figyelemmel kíséri a fejleményeket és egyeztet a szövetséges tagországokkal. MTI/EPA/PAP/Wojtek Jargilo
Vágólapra másolva!
Tavaly november 15-én egy rakéta csapódott be Lengyelországba az ukrán határtól mindössze pár kilométerre. Az ukránok és a háborúpárti nyugati média azt mondta, hogy az oroszok voltak. Most kétség kívül megállapítást nyert, hogy a rakétát az ukránok lőtték ki. Számos egybehangzó vélemény szerint az ukránok így akarták belevonni a NATO-t a háborúba, és ezzel kirobbantották volna a harmadik világháborút.
Vágólapra másolva!

Az ukrán fél együttműködésének hiánya ellenére a lengyelországi nyomozók saját megállapításokra jutottak az ukrán határhoz közeli Przewodów városban történt, tavalyi rakétabecsapódásról, amelyben két ember is meghalt. Bár Ukrajna egyelőre semmilyen anyagot nem bocsátott Lengyelország rendelkezésére, a tragédiát vizsgálók szerint semmiképpen sem lőhették ki Oroszországból a rakétát.

Rendőrök járőröznek a kelet-lengyelországi Hrubieszów járásban fekvő Przewodow faluban 2022. november 15-én, miután két ember életét vesztette a támadásban Forrás: MTI/EPA/PAP/Wojtek Jargilo

Az S 300 5-W-55 típusú légvédelmi rakétát ukrán területről lőtték ki

- adta hírül a Rzeczpospolita, írja a Magyar Nemzet. A lengyel napilap értesülései szerint a nyilvánosságra hozott vélemény az országos szolgálatok átfogó, minősített megállapításai alapján készült, a robbantás nyomainak vizsgálatában résztvevő szakértők bevonásával.

- nyilatkozta az egyik nyomozói forrás a lengyel lapnak.

Azt is kizárták, hogy a rakétát Belaruszból indították volna, amely túl távol esik a lengyel településtől egyenes vonalban. – Másodszor, az oroszoknak nincsenek ilyen típusú rakétái Belaruszban – tették hozzá.

A tavaly november 15-i eset után az AP hírügynökség amerikai hírszerzői forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy orosz rakéták – és nem ukrán légvédelmi lövegek – csapódtak be a NATO-szövetséges Lengyelországban egy gabonaszárítóba, amely miatt két gazda is életét vesztette. Az már hamar nyilvánvalóvá vált, hogy a rakéta orosz gyártmányú, de ez önmagában még semmit sem jelentett, hiszen Ukrajna és Oroszország egyaránt használ szovjet gyártmányú harci eszközöket a háborúban.

A Wpolityce című lengyel lap hírportálja már a kezdetekben azt írta, ukrán lövedékről van szó, amely tévedésből csapódhatott be Lengyelország területén.

Ukrajna azonban következetesen tagadta, hogy közük lenne az esethez. – Nincs kétségem afelől, hogy ez nem a mi rakétánk volt – mondta akkoriban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Az ukrán határhoz közeli lengyel területet ért csapás felerősítette a félelmeket, hogy az ukrajnai háború egy szélesebb konfliktusba torkollhat, amelyben a NATO bevonására kerül sor az 5. cikkely értelmében.

Ez kimondja, hogy amennyiben egy tagállamot támadás ér, az az egész szövetséget éri, és minden tag köteles támogatni a megtámadott felet – idézte fel a Reuters hírügynökség a történteket.