Eltűnt egy egymilliárd forintot érő Rodin szobor Skóciából

Vágólapra másolva!
Auguste Rodin francia szobrász híres Les Bourgeois de Calais (A calais-i polgárok) szoborcsoportjából eltűnt az egyik személyt ábrázoló szobor - közölték a Glawgow múzeum illetékesei.
Vágólapra másolva!

A gipszszobrot - amelyet a Glasgow Museums 1901-ben vásárolt meg a művésztől - 1949. június 25. és szeptember 30. között állították ki a Kelvingrove Parkban - közölte a Glasgow Life.

Most azonban észrevették, hogy eltűnt onnan.

A Comité Rodin szerint - amely a szobrász műveit számontartó katalógust vezeti - a kétméteres szobor Jean d'Aire-t, a Calais-i polgárok szoborcsoport egyik alakját ábrázolja.

A bizottság igazgatójának becslése szerint

a mű értéke ma körülbelül 3,5 millió euró (kb. egy milliárd forint) lenne.

A Calais-i polgárok bronz-szoborcsoport a helyi méltóságok áldozatos munkáját dicsőíti a százéves háború idején, amikor az észak-francia várost az angol hadseregek ostromolták. Az alkotás az önkormányzat megrendelésére készült, és 1895-ben történt az átadás. A szoborcsoport számos bronz és gipsz változata létezik szerte a világon.

A hiányzó szobor az 1949-es szabadtéri kiállítása idején megsérülhetett - írja a Glasgow Life. A Comité Rodin úgy véli, hogy a szobor ugyanarra a sorsra juthatott, mint a művész egy másik, Keresztelő Jánost ábrázoló szobra, amelyet ugyanebben az időben állítottak ki a Kelvingrove-ban. Azaz alkotás eltörött, és maradványait jelenleg a Glasgow Museum Resource Centre-ben őrzik - írja a The Guardian.

Le Blay reméli, hogy az alkotás maradványai később hasonlóan előkerülnek a múzeumi archívumból.

A skót múzeumokból mintegy 1750 más tárgy is eltűnt,

köztük a 16. században uralkodó I. Mária skót királynőhöz köthető aranypénzek - írja a Times.

A British Museum is elismerte nemrégiben, hogy több ezer tárgyat loptak el a gyűjteményéből, ami az igazgató lemondását vonta maga után.

A Museum Wales a BBC szerint szintén felfedezte, hogy 2000 tárgy hiányzik az állományukból. A szervezet azt állítja, hogy a tárgyak közül sok egyszerűen csak rossz helyre került és a leltárellenőrzés előrehaladtával megtalálhatják őket.