Letartóztattak egy férfit népirtásban való részvétel miatt Hollandiában

Pierre Claver Karangwa
Vágólapra másolva!
Az 1994-es ruandai népirtásban való részvétel gyanújával letartóztatott a holland rendőrség egy 67 éves ruandai férfit egy hollandiai kisvárosban, Ermelóban - közölte kedden a holland ügyészség.
Vágólapra másolva!

A hatóságok azzal gyanúsítják Pierre-Claver Karangwa volt katonatisztet, hogy egy, a ruandai fővároshoz, Kigalihoz közel fekvő településen, Muginában társaival felgyújtott egy házat.

Tette következtében mintegy 80 nő és gyermek halt tűzhalált.

A férfi 1998 óta Hollandiában él. A ruandai hatóságok korábban kérték kiadatását, és a rendőrség tavaly őrizetbe is vette, miután holland állampolgárságát visszavonták.

A legfelsőbb bíróság azonban hosszas jogi csatározás után megtiltotta Hollandiának a kitoloncolását,

attól tartva, hogy a férfi Ruandában nem kapna tisztességes tárgyalást a politikai ellenzékhez való kötődése miatt.

A holland hatóságok ezután saját vizsgálatot indítottak Karangwának a bűntettekben való esetleges érintettsége ügyében, és ez a nyomozás vezetett a férfi keddi letartóztatásához.

A hutuk és tuszik, - két ruandai etnikai csoport - közötti konfliktus során néhány hónap alatt csaknem 800 ezer embert, főleg tuszit gyilkoltak meg.

Több ezren haltak meg egy muginai plébánia elleni támadásban.

A támadás után több tucat nőt és gyereket kergettek egy házba, ahol élve elégették őket.

A kedden letartóztatott volt katonatisztet azzal gyanúsítják, hogy részt vett a ház felgyújtásában - olvasható a holland ügyészség közleményében.

Hollandia akkor emelhet vádat nemzetközi bűncselekmények gyanúsítottjai ellen, ha holland állampolgársággal rendelkeznek vagy Hollandiában tartózkodnak.

A gyanúsított ellen pénteken emelnek vádat.