Franciaország az összeomlás szélén: itt a volt budapesti nagykövet és francia kémfőnök 7 pontos, bevándorlásellenes javaslata

rendőr, összecsapás, Franciaország,, police riot social unrest demonstration Horizontal
Protesters clash with CRS riot police at the Porte d'Aix in Marseille, southern France on June 30, 2023, over the shooting of a teenage driver by French police in a Paris suburb on June 27. The unrest has come in response to the killing of 17-year-old Nahel, whose death has revived longstanding grievances about policing and racial profiling in France's low-income and multi-ethnic suburbs. (Photo by CHRISTOPHE SIMON / AFP)
Vágólapra másolva!
A következetesen bevándorlásellenes, tudását sok szempontból is a gyakorlatból merítő Pierre Brochand 2002 és 2008 között a befolyásos és nagy hatású Külbiztonsági Főigazgatóság főigazgatója volt, ő vezette tehát Jacques Chirac, majd Nicolas Sarkozy elnöksége alatt a francia kémszolgálatot. Korábban magyar és izraeli nagykövet is volt. A migránsáradat miatt Franciaország az összeomlás szélén volt, és szerinte a helyzet tovább fog romlani, ha Brüsszel és a baloldali, ultraliberális francia vezetők továbbra sem csinálnak semmit. Hétpontos, a bevándorlást megállító javaslata kivételes jelentőségű: sok tekintetben természetesen ugyanazt mondja, amit Orbán Viktor és a magyar kormány már hosszú évek óta.
Vágólapra másolva!

Miután Brochand a migrációs kérdések egyik legkövetkezetesebb szakértője, nem véletlen, hogy a „Le Figaro" ismét riportot készített az egykori csúcsdiplomatával, aki egyébként ritkán szólal meg.

Legutóbb a nyáron adott interjút, akkor a Franciaországon végig söprő migránslázadásokkal foglalkozott, az Origo itt írt róla. A mostani riport kérdései alapvetően a Gérald Darmanin belügyminiszter által előterjesztett (gyengekezű) bevándorlási törvényjavaslattal foglalkoznak, ami Brochand szerint egyáltalán nem fogja megoldani a francia nemzet számára létfontosságú migrációs kihívást.

A legendás kémfőnök ugyanakkor nemcsak kritizál, hanem pontosan megmondja azt is, hogy mit kellene tenni „az utolsó utáni pillanatban".

Drasztikus változtatásokat javasol.

Migráns férfiak nyitják ki egy kamion hátulját egy benzinkútnál az A25-ös autópálya mellett Steenvoorde-ban, Franciaországban. Forrás: AFP/Philippe Huguen

Pierre Brochand szerint Darmanin új törvényjavaslata egyelőre nem tűnik másnak, mint „a 29 korábbi törvényjavaslat folytatása, ugyanazon ellentmondás mentén: egyszerre akar puhítani és szigorítani".

A puhító rendelkezések látványosak, mivel a „dolgozó illegális bevándorlók" legalizálását tervezik, és bizonyos „menedékkérőknek" hozzáférést biztosítanak a munkavállaláshoz: más szóval, az egyik esetben jutalmazzák a csalást (mármint azt, hogy valaki illegálisan szökött be Franciaországba), a másik esetben pedig még nehezebbé teszik a kiutasítás végrehajtását.

A biztonság kedvéért az Emberi Jogok Európai Bíróságának korábbi döntései miatt még a kiskorúak őrizetbe vételének tilalmát is hozzáadták.

Brochand elismeri, hogy vannak a törvényben szigorítások is, de azok inkább marginálisak. „Itt-ott kisebb kísérletek történnek a kitoloncolási eljárások egyszerűsítésére és felgyorsítására, vagy a tartózkodási engedélyek és a családegyesítés feltételeinek szigorítására, a nyelvtudás és a „köztársaság értékei" betartásának ellenőrzésére és így tovább; de az "igazi veszélyt továbbra sem veszik figyelembe", majd megnevezi a legnagyobb veszélyforrásokat is.

Ezek a „legális bevándorlás", a menedékjog jelenlegi szabályai, az állampolgársághoz való könnyű hozzáférés, a törvények kijátszása miatt járó enyhe büntetések; és leginkább a francia modell vonzereje (ami alatt Brochand természetesen a széleskörű állami segélyezési rendszert és a kitoloncolás lényegében végrehajthatatlan szabályait érti), amelyekről „nemigen esik szó (a törvényben)".