Régészeti kincsek miatt fulladt kudarcba a brit-görög miniszterelnöki találkozó

Visitors In The Parthenon Marbles Room In The British Museum elgin marbles elgin lord british london frieze beautiful ancient greek england survive surviving sculptures leaflet seen artistic hall historic heritage marble greece athens isolated uk old past
Visitors admire the Parthenon Marbles inside the Parthenon Galleries in the British Museum. In January 2023 according to Greek and British Media, there are secret negotiation talks underway between the British Museum and the government of Greece for more than a year over the return of the Parthenon marbles. The marbles are also known as Elgin Marbles, with sculptures are artifacts of the frieze and the East Pediment from the Parthenon of the Acropolis of Athens. The marbles are displayed in the British Museum with hundreds of people visiting daily. The Greek government is in dispute with the British government and the museum, demanding the return of the marbles. London, United Kingdom, United Kingdom on August 2022 (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) (Photo by Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
London az utolsó pillanatban lemondta Rishi Sunak brit és Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök keddre tervezett hivatalos találkozóját, miután váratlanul ismét fellángolt az Elgin-márványok néven közismert, Athén által hosszú ideje visszakövetelt görög régészeti kincs sorsa körüli vita.
Vágólapra másolva!

Sunak a Downing Streeten fogadta volna kedd délután Micotákiszt, aki már a hétvége óta Londonban tartózkodik. A kétoldalú csúcstalálkozó törlésének közvetlen előzményeként a görög kormányfő a BBC brit közszolgálati televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette: az Elgin-márványok ügye nem is tulajdonjogi kérdés, hanem annak a görögországi emlékműnek az "újraegyesítéséről" van szó, ahonnan a márványok Angliába kerültek.

Micotákisz úgy fogalmazott:

a jelenlegi helyzet olyan, mintha Leonardo mesterművét, a Mona Lisát félbe vágnák, és egyik felét a British Museumban, a másikat jelenlegi kiállítási helyén, a párizsi Louvre-ban őriznék.

A brit kormány kedden hivatalosan megerősítette, hogy a nyilatkozat nyomán törölték Sunak és Micotákisz találkozóját. A BBC-nek előzőleg a kormányzó brit Konzervatív Párt egy magas beosztású illetékese azt mondta: a görög miniszterelnök által az Elgin-márványok ügyében tett kijelentések után "lehetetlenné vált" a találkozó megtartása.

A British Museumban látható márványok 2023 januárjában Forrás: NurPhoto via AFP/Nicolas Economou/NurPhoto/Nicolas Economou

A brit kormány álláspontja egyértelmű: az Elgin-márványok a British Museum állandó kiállítási kollekciójának részét képezik, és felelőtlenség lenne, ha bármely brit politikus olyan jelzést adna, hogy az ügy tárgyalási téma lehet - fogalmazott a Konzervatív Párt illetékese.

Micotákisznak a brit kormány felajánlotta, hogy találkozzon Oliver Dowden miniszterelnök-helyettessel, a görög kormányfő azonban nem élt ezzel a lehetőséggel, és várhatóan még kedden elutazik Londonból.

Az Elgin-kincs a British Museum hatalmas gyűjteményének talán legvitatottabb eleme, és

az ügyben fellángolt vita az utóbbi évtizedek legsúlyosabb diplomáciai viszálya London és Athén között.

Az athéni Parthenón frízeinek és szobrainak egy részét Sir Edward Elgin angol diplomata vásárolta fel, amikor a 19. század elején a brit birodalmat képviselte nagyköveti rangban a térséget akkoriban fennhatósága alatt tartó török portánál.

A Londonba szállított 2500 éves műemlékeket a brit kormány 1816-ban megvásárolta, és a British Museumban helyezte el.

Görögország évtizedek óta képviselt hivatalos álláspontja szerint azonban az Elgin-kollekció elszállítása nem törvényes adásvételnek, hanem lopásnak számít, és ezért a kincseket vissza kell vinni Athénba.
A görög kormány húsz évvel ezelőtt különösen erőteljes kampányba kezdett, azzal érvelve, hogy a kincsnek a 2004-es athéni olimpia idején már a görög fővárosban lenne a helye. Ez az érv sem hatott, és London azóta sem hajlandó tárgyalni a régészeti kincs végleges visszaadásáról.