Zelenszkij őrjöng: újabb vezetőket hibáztat az összeomlásért, tömegével rúgja ki őket

Volodimir Zelenszkij
Vágólapra másolva!
A titkosszolgálat elnöke mellett a helyettesét, a külföldi hírszerzés vezetőjét és a különleges műveleti erők parancsnokát is kirúgták.
Vágólapra másolva!

Az ukrán kormány felmentette a különleges hírközlési és információvédelmi szolgálat (Goszszpecszvjaz) vezetését – jelentette be hétfőn Tarasz Melnicsuk, az ukrán kormány állandó parlamenti képviselője.

– írta a tisztviselő a Telegramon.

Volodimir Zelenszkij Forrás: Ukrán Elnöki Iroda

Hozzátette: távozik Scsigol helyettese, Viktor Zsora is. Ő a digitális fejlesztésért, a digitális átalakulásért és a digitalizációért felelt.

A szolgálat élére ideiglenes jelleggel Dmitro Makovszkij került. Az ukrán tömegtájékoztatási eszközök szerint ő korábban az ügynökség vezetőjének első helyettese volt.

Nem ez az első átrendeződés az ukrán biztonsági és különleges szervek vezetésében az utóbbi időben.

Pénteken vált ismertté, hogy menesztették Olekszandr Taraszovszkijt, az Ukrán Külföldi Hírszerző Szolgálat vezetőjének helyettesét. November 3-án Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Viktor Horenko, a különleges műveleti erők parancsnoka helyére Szerhij Lupancsukot nevezte ki.

Vasárnap Zelenszkij bejelentette, hogy menesztette az ukrán hadsereg egészségügyi erőinek parancsnokát. Tetyana Osztascsenko helyére Anatolij Kazmircsukot nevezte ki, aki korábban a kijevi Nemzeti Katonai Orvosi Klinikai Központot vezette - írta a Mandiner.

Ugyanakkor a korrupcióellenes ügyészség vizsgálatot indított egy állítólagos hatfős összeesküvés miatt, ahol 62 millió ukrán hrivnyát (598 millió forint) sikkasztottak el.