Újabb túszokat engedett el a Hamász szombat este

Izrael, 2023. november 25. Izraeli katonák a szabadon engedett palesztinokat szállító buszok egyike mellett az Ofer katonai börtön területén, Jeruzsálemtől északra 2023. november 25-én, az Izrael és a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet között létrejött négynapos tűzszünet második napján. A Hamász szervezet előző nap átadta a nemzetközi vöröskereszt képviselőinek az október 7-i terrortámadásban elhurcolt izraeli túszok első csoportját. MTI/EPA/Atef Szafadi
Vágólapra másolva!
A katari külügyminisztérium hivatalos szóvivője, Dr. Majed Al-Ansari azt mondta, hogy az „akadályokat elhárították", és a Hamász ma este több túszt is szabadon enged. A hírt később a Hamász terrorszervezet is megerősítette - írja a BBC. Az izraeli média szerin 13 izraelit és 4 külföldit adott át a Hamász terrorszervezet majdnem hétórás késlekedés után a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) szombat este.
Vágólapra másolva!

A négy külföldi thaiföldi vendégmunkás, akiket szintén az övezetbe hurcoltak. A Hamásznak helyi idő szerint délután 4-kor kellett volna átadnia a túszokat a vöröskeresztnek, de Izraelt az egyezmény pontjainak megszegésével vádolva hét órával késleltette a fogolycserét.

A kiszabaduló nyolc izraeli gyermek és öt nő nagy részét a Beeri nevű, a Gázai övezettel szomszédos kibucból rabolták el a Hamász október 7-i terrortámadásában,

és az azóta eltelt ötven napban a Gázai övezetben ismeretlen helyen őrizték őket.

Izrael az éjszaka folyamán nyilvánosságra hozta a szombaton kiszabadultak névsorát, köztük

a magyar állampolgársággal is rendelkező 18 éves Noga Weisz nevét,

ő édesanyjával, a magyar állampolgársággal nem rendelkező 53 éves Shiri Weisszel szabadult ki. Az édesapát, Ilan Weisst a "fekete szombat" óta eltűntnek nyilvánították, ami azt jelenti, hogy nem találták meg holttestét, de arról sincs információ, hogy elhurcolták volna a Gázai övezetbe.

Hila Rotem Sosani 13 éves lány is kiszabadult, de szintén elrabolt édesanyját nem engedte el a Hamász, noha ezt Izrael hangsúlyosan kérte, mert az egyezmény szerint a szülőket és gyermekeiket együtt kell szabadon engedni.

Kiszabadult a 9 éves Emily Hand, aki egyedül, családja nélkül került fogságba, amikor ottalvós pizsama partira ment barátnőjéhez, Hila Rotem Sosanihoz a kibucba. Először azt közölték édesapjával, hogy azonosították földi maradványait, de később ez tévedésnek bizonyult, és túsznak nyilvánították.
Hazatérhet a 17 éves Noam Or és 13 éves húga, Alma Or. Édesanyjukat meggyilkolták október 7-én, apjukat pedig velük együtt Gázába hurcolták.

A 67 éves Sosan Haran élettársát és nővérét meggyilkolták, őt több rokonával pedig rabságba hurcolták a Hamász fegyveresei. Harannal együtt elrabolták, és szombaton szabadon engedték lányát, a 38 éves Adit is, és két gyermekét, a 3 éves Jahelt és a 8 éves Navét, akiknek édesapja, a szintén 38 éves Tal továbbra is túsz a Hamász kezében.

A 21 éves Maja Regevet a zenei fesztiválról rabolták el 18 éves öccsével. Ő súlyos, de nem életveszélyes egészségi állapotban érkezett Izraelbe. Maja Regev az egyetlen kiszabaduló, akit nem a Beeri kibucból vittek el az övezetbe.

A Hamásszal kötött megállapodás szerint vele együtt elrabolt 18 éves öccsét is vissza kellett volna juttatni Izraelbe, mert gyermeknek számít életkora alapján. Rafahtól a határellenőrzés,

személyazonosságok ellenőrzése után az összes kiszabadult túszt Izraelbe szállítják, ahol kórházakban helyezik el őket egészségi állapotuk felmérésére és megfigyelésre.

Korábban írtuk: Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari sajtótájékoztatón elmondta, hogy "jelentős előrelépés" történt a túszok szabadon bocsátása terén.

A Hamász is megerősítette, hogy a fegyverszüneti megállapodás értelmében

a mai napon megkezdik a túszok szabadon engedésének második szakaszát.

A szombaton szabadon engedendő 13 izraeli túsz között nyolc gyermek és öt nő van - tudatta a katari külügyminisztérium. A közlemény szerint további hét külföldi állampolgárt is szabadon engednek.

Korábban az Origo is megírta, hogy a Hamász katonai szárnya szombaton bejelentette, hogy késlelteti a Gázai övezetben fogva tartott túszok második csoportjának szombatra tervezett átadását, amíg Izrael nem teljesíti az előző nap életbe lépett megállapodást.

Izraeli katonák a szabadon engedett palesztinokat szállító buszok egyike mellett az Ofer katonai börtön területén, Jeruzsálemtől északra 2023. november 25-én, az Izrael és a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet között létrejött négynapos tűzszünet második napján. A Hamász szervezet előző nap átadta a nemzetközi vöröskereszt képviselőinek az október 7-i terrortámadásban elhurcolt izraeli túszok első csoportját. Forrás: MTI/EPA/Atef Szafadi

Az Ezzedin al-Kasszám Brigádok egyebek mellett azt követelik, hogy humanitárius segélyt szállító teherautók léphessenek be a Gázai övezet északi részébe, és tartsák tiszteletben a túszokért cserébe szabadlábra helyezendő palesztin foglyok "kiválasztásának kritériumait" – áll a szervezet közleményében.