Szakértők szerint a NATO csak áltatja Ukrajnát

nato csúcs, Zelenszkij, háború, fotó, csatlakozás
Vágólapra másolva!
A NATO a hírek szerint a kedden kezdődött külügyminiszteri ülésen véglegesíti Ukrajna tagsági ajánlásait, ami elemzők szerint olyan lépés, mintha „egy répát lógatnának Ukrajna elé, hogy közelebb húzzák a Nyugathoz", miközben az EU és az USA támogatása már nem elégséges Ukrajna háborújához – írja a Global Times.
Vágólapra másolva!

A NATO külügyminisztereinek találkozóját kedden és szerdán tartják a blokk brüsszeli székhelyén. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár hétfőn, a NATO Ukrajnának nyújtott támogatásával kapcsolatban elmondta, hogy a NATO-tagok a médiajelentések szerint a NATO-Ukrajna találkozón megállapodnak majd azokról a reformokra vonatkozó ajánlásokról, amelyeket Kijevnek végre kell hajtania ahhoz, hogy a szövetség tagjává válhasson.

Zelenszkij egyedül egy korábbi NATO-csúcson Forrás: NATO

James O'Brien európai és eurázsiai ügyekért felelős amerikai helyettes külügyminisztert az Associated Press jelentése idézte, aki szerint Antony Blinken amerikai külügyminiszter, aki ott lesz a NATO-találkozón, hangsúlyozni fogja a szövetség Ukrajnának nyújtott folyamatos támogatását. Az elmúlt hetekben a Biden-kormányzatot a palesztin-izraeli konfliktus foglalkoztatta.

– mondta a Global Timesnak Cui Hongjian, a Pekingi Külügyi Egyetem professzora.

Az Európai Bizottság november 8-án fogadta el a 2023-as bővítési csomagot, amely részletes értékelést nyújt a jelenlegi helyzetről és az elért eredményekről több ország és első alkalommal Ukrajna számára is. Bár Zelenszkij ukrán elnök „történelmi lépésként" üdvözölte az ajánlást Kijevnek az EU-hoz vezető útján, számos európai médium rámutatott, hogy Ukrajnának még mindig sok feladata lenne a blokkhoz való csatlakozásig, többek között számos belföldi reformot kellene végrehajtania, és magának az EU-nak is vannak aggályai az ország jövőjét illetően.

Ukrán katonák a fronton Forrás: AFP/Genya Savilov

– mondta a kínai professzor.

Október elején Josep Borrell, az EU vezető diplomatája felszólította az amerikai törvényhozókat, hogy vizsgálják felül azon döntésüket, hogy kihagyják az Ukrajnának nyújtott pénzügyi támogatást az amerikai kongresszus által a szövetségi kormányzat leállásának megállítása érdekében elfogadott átmeneti költségvetési törvényjavaslatból.