Terrorriadó Németországban: karácsonyi vásárokra akarnak támadni iszlamista gyilkosok

teherautó, karácsonyi vásár, Berlin, merénylet, halálos merénylet
A trail of destruction can be seen at the Christmas market at Breitscheidplatz in Berlin, Germany, 20 December 2016. According to police, at least 12 people have been reportedly killed and at least 48 injured when a lorry crashed into a local Christmas market in the evening of 19 December 2016. German police suspect the incident may have been a deliberate attack. Photo: Rainer Jensen/dpa
Vágólapra másolva!
A német Alkotmányvédelmi Hivatal szerdán terrorkészültséget hirdetett; a döntés előzménye, hogy a hírszerzés szerint drasztikusan megnőtt Németországban a terrorista támadások veszélye. Mint ismeretes, hét évvel ezelőtt az iszlamista gyilkos, Anis Amri egy teherautóval a berlini karácsonyi vásári forgatagba hajtott és megölt 13 embert.
Vágólapra másolva!

A Hamász Izraelben végrehajtott mészárlása, illetve az izraeli ellentámadás miatt drasztikusan megnőtt a terrorista merényletek valószínűsége – derült ki a német hírszerzés jelentéséből. A szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal szerint

jelentős a kockázata a „zsidó és izraeli személyek, intézmények, valamint 'a Nyugat' elleni esetleges terrortámadásoknak".

Thomas Haldenwang, a hivatal vezetője szerint hosszabb ideje figyelemmel kísérik azokat a „jelenségeket", amelyek iszlamista támadások szervezésére utalnak. „Többször hangsúlyoztam már, hogy

Németországban akár minden nap sor kerülhet iszlamista támadásra. Most azonban ez is szintet lépett"

– fogalmazott.

Anis Amri iszlamista bérgyilkos 2016-ban kamionnal hajtott a berlini karácsonyi vásári forgatagba, 13 embert megölve Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Rainer Jensen

Mint elmondta, a közel-keleti konfliktus miatt dzsihadista körökben Nyugat elleni merényletekre szólítanak fel, amire a jelenlegi helyzetben „érzelmileg erősen felfokozott" hangulatban reagálnak a terroristák.

– figyelmeztetett.

A Német Rendőrszakszervezet vezetője, Rainer Wendt a német sajtónak nyilatkozva elmondta:

terrorriadó van érvényben a németországi karácsonyi vásárokon.

„Már csak a keresztény jelképek miatt is iszlamista terroristák támadásainak célpontjává válnak ezek a rendezvények" – fűzte hozzá.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a Bildnek adott interjújában arra figyelmeztetett: a Hamász terrortámadásai tekintetében Izrael után „Németország a következő".

Sajtóértesülések szerint a fokozott készültség hátterében az áll, hogy

két fiatal iszlamista feltehetően terrortámadásra készült Kölnben, december 1-jén, pénteken.

Az egyik gyanúsított a Burscheidben élő, 15 éves afgán Edris D., és a hatóságok látókörébe került az ügy kapcsán egy orosz származású fiatal is. Mindkettőjük ellen elfogatóparancsot adtak ki.