A republikánusok jelentős része nem adna több pénzt Ukrajnának

Ukrajna, Oroszország, konfliktus, háború, ukrán, orosz, 2023.12.05.
DONETSK OBLAST, UKRAINE - DECEMBER 01: A Ukrainian soldier is placed in trenches retaken from the Russian army on the Vuhledar front line as the war between Russia and Ukraine continues in Donetsk Oblast, Ukraine on December 01, 2023. The second line of defense of the Ukrainian army near the city of Vuhledar is held by the 58th Motorized Brigade. Marek M. Berezowski / Anadolu (Photo by Marek M. Berezowski / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Vágólapra másolva!
A republikánus szavazóknak már csak egy kisebbsége finanszírozná tovább Ukrajnát, a képviselőknek is nagyon elege van.
Vágólapra másolva!

Nagy port kavart egykoron Donald Trump, a jövő évi republikánus elnökjelöltségért ringbe szálló amerikai exelnök, amikor kijelentette: egy nap alatt lezárná az orosz-ukrán háborút.

- mondta akkor Trump.

Az exelnök mondatai nem légüres politikai térben hangoztak el: Ukrajna katonai támogatásának az Egyesült Államokban az NBC News friss felmérése szerint már csak egészen szűk, 55 százalékos többsége van, a republikánusok körében pedig 35 százalékos kisebbségi állásponttá vált.

Egyre több republikánusnak van elege Ukrajna végeláthatatlan finanszírozásából Forrás: Anadolu via AFP/2023 Anadolu/Marek M. Berezowski

Rendkívül megosztottak a republikánusok

A republikánus bázis szorítását elsősorban az alsóházi képviselők érzik, akiknek kétévente meg kell küzdeniük az újraválasztásukért. Nem véletlen, hogy a Képviselőházban bukott el az ősz folyamán Joe Biden összes Ukrajnával kapcsolatos segélycsomagja, sőt, a republikánusok az ukránok pénzelésére való túlzott nyitottsága miatt képesek voltak megválni hosszan szolgáló házelnöküktől, Kevin McCarthy kaliforniai republikánus képviselőtől, aki a republikánus bázis szerint lepaktált Bidenékkel Ukrajna ügyében. Most, egyszerű képviselőként már ő is óvatos hangot üt meg Ukrajnával kapcsolatban: „Akik Ukrajnára és nem a déli határra akarnak koncentrálni, azoknak fordítva vannak a prioritásaik" – nyilatkozta nemrég.

Az Ukrajna támogatását ellenző republikánus képviselők több csoportra oszthatók. Vannak, akik Ukrajnát amerikai támogatásra érdemtelen, korrupt vagy nem szövetségesi módon viselkedő államnak tartják. Vannak, akik – Orbán Viktorhoz hasonlóan – a tételes elszámolást hiányolják az Ukrajnának küldött pénzekről. Vannak, akik szerint addig nem szabad Ukrajnára amerikai erőforrásokat fordítani, amíg az USA képtelen megvédeni az illegális bevándorlóktól a saját déli határát, és orvosolni az ország szociális problémáit. És olyanok is vannak, akik egyszerűen csak nem látják, mi Bidenék stratégiája az ukrajnai háború lezárására, végtelen háborúra pedig nem kívánnak pénzt pazarolni.

A teljes cikket itt olvashatják.