Váratlan fordulat: titokban tárgyalhat Oroszország és Ukrajna

Ukrajna, orosz-ukrán háború, háború, 2023.11.30.,  Russian shelling in Pokrovsk city of Ukraine attack,Burn,Burning,Donbas,fire,flame,invasion,rescue action,Rus Horizontal
POKROVSK, UKRAINE - NOVEMBER 30: Firefighters try to extinguish the fire broke out on a destroyed building after a Russian shelling at night, in the center of the Pokrovsk, Ukraine on November 30, 2023. At least three civilians were injured. Marek M. Berezowski / Anadolu (Photo by Marek M. Berezowski / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Vágólapra másolva!
Oroszország és Ukrajna a két ország közti háborút meghatározó kérdésekről tárgyalhat egy neves amerikai újságíró szerint.
Vágólapra másolva!

Seymour Hersh Pulitzer-díjas amerikai oknyomozó újságíró, magas rangú amerikai forrásokra hivatkozva azt írja,

a két ország egy lehetséges békéről tárgyalhat, titokban.

Az állítólagos tárgyalás Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök, valamint Valerij Zaluzsnyij ukrán főparancsnok részvételével zajlik. Az újságíró hozzáteszi, hogy a felek a Krím félsziget és négy másik volt ukrán régió Oroszországhoz való csatolásának biztosításáról is egyeztethetnek.
A megállapodás állítólag arra is kitér, hogy

Oroszország beleegyezik Ukrajna NATO-hoz való csatlakozásába,

de csak azzal a feltétellel, ha a szövetség nem állomásozik a területén és kizárólag védelmi célokra helyeznek az országba fegyvereket.

Az újságíró cikke a Substack nevű oldalon jelent meg, és bár egyes források szerint lehet realitása a háttértárgyalásoknak, továbbra is sok kérdés vetődik fel a lehetséges tűzszünet, illetve a lassan két éve zajló háború rendezését illetően. Seymour Hersh egy másik újságíró, Anataol Lieven hét eleji cikkét is megemlíti írásában, amelyben azt elemzik, hogy

Ukrajna számára egyre inkább szükségessé válik a tűzszünet és a békerendezésről szóló tárgyalás

Seymour Hersh úgy véli, a Joe Biden vezette amerikai kormány határozottan ellenzi a békemegállapodást, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök viszont egyfajta „jokernek" számít. Ráadásul Hersh információi szerint utóbbinak azt mondták, hogy a problémát a katonák között kell megoldani, a tárgyalás pedig velük vagy nélkülük, de biztosan folytatódik - írta a Blikk.