Kitört az indonéziai Marapi vulkán három kilométer magas füstoszlopot eregetve

Etna, Olaszország, vulkán, vulkánkitörés, láva, 2023.12.03., Catania,
Catania, 2023. december 2. Lávát lövell ki a hó borította Etna tűzhányó Szicília szigetén, Catania közelében 2023. december 1-jén éjjel. MTI/AP/Salvatore Allegra
Vágólapra másolva!
Kitört vasárnap az indonéziai Szumátra szigetén található Marapi vulkán, amely fölött három kilométer magas füstoszlop kígyózott a helyi hatóságok beszámolói szerint.
Vágólapra másolva!

Esetleges áldozatokról, illetve károkról egyelőre nem voltak jelentések. A hatóságok három kilométeres körzetben lezárták a térséget.

A hamueső időközben elérte az Agam körzetet, ahol az égbolt emiatt egy időre elsötétedett. A lakosokat felszólították, hogy maradjanak otthon.

A Bisnis.com hírportál a katasztrófavédelmi hivatalra hivatkozva közölte, hogy a kitörés időpontjából 70 túrázó volt a tűzhányón, s mentőegységeket indítottak, hogy biztonságos helyre vigyék őket.

Előzetes mérések szerint a 2981 méter magas vulkán kitörése öt percig tartott - mondta Abdul Muhari, az országos katasztrófavédelmi hatóság szóvivője.

- tette hozzá Hendra Gunawan, a vulkáni és geológiai katasztrófák mérséklésére létrehozott ügynökség (PVMBG) szakembere. Mint mondta, a Marapi tevékenysége január óta fokozódott.

Indonézia a kontinentális lemezek ütközése mentén kialakult, úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik, ahol igen gyakoriak a földrengések és vulkánkitörések. Indonéziában nagyjából 130 aktív vulkán található.

A címlapi kép illusztráció!