Megállapodtak a migrációs paktumról Brüsszelben

Ursula VON DER LEYEN, von der leyen, Európai Bizottság elnöke, európai bizottság
MADRID, SPAIN - JUNE 29: European Commission President Ursula von der Leyen attends the second session of the NATO Summit in Madrid, Spain on June 29, 2022. Dursun Aydemir / Anadolu Agency (Photo by Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának tárgyalói politikai megállapodásra jutottak az uniós migrációs és menekültügyi paktumról – jelentette be a tanács soros spanyol elnöksége szerdán Brüsszelben.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzet közölte, a paktumban rögzített öt jogszabály érinti a menedékjog és a migráció kezelésének minden szakaszát, kezdve az illegális migránsok átvilágításától az EU-ba érkezésükkor, a biometrikus adatok felvételén, a menedékkérelmek benyújtásának és kezelésének eljárásán, valamint annak meghatározásán keresztül, hogy melyik tagállam felelős a menedékjog iránti kérelem elbírálásáért.

Rendelkezik továbbá a tagállamok közötti együttműködésről, szolidaritásról, és arról is, hogy miként kell kezelni a válsághelyzeteket, ideértve a migránsok „eszközként való használatát", ami az EU, illetve tagállamainak destabilizálását célozza

– írták a témáról kiadott közleményben.

„Az EU elkötelezett a migráció kiváltó okainak kezelése mellett, együttműködik a származási és tranzitországokkal és kezeli a migránscsempészet csapását" – fogalmaztak.

– tették hozzá.

A paktumot a soros elnökség szerdán bemutatja az európai uniós tagországok nagyköveteiből álló tanácsnak (Coreper), amely az intézményközi megállapodásnak köszönhetően várhatóan jóváhagyja azt – tájékoztattak.

A Tanács közleményében részletezték: a szerdai megállapodás a paktum öt kulcsfontosságú javaslatára terjed ki. Egységes szabályokat hoz létre az uniós határokra érkezők azonosítására, az új előszűrési intézkedés növelni kívánja a schengeni térségen belüli biztonságot. Az Eurodac-rendelet pontosabb és teljesebb adatokat rögzítő közös adatbázist hoz létre a tagállamok közötti jogellenes mozgások felderítésére. A menekültügyi eljárásokról szóló rendelet a menekültügyi, a kiutasítási és a határon folytatott eljárások gyorsabbá és hatékonyabbá tételét célozza.

Új szolidaritási mechanizmust határoz meg a tagállamok között a menekültügyi eljárásokra és a migránsok elosztására a terhek megosztása érdekében.

Végezetül keretet hoz létre azt biztosítandó, hogy az EU a jövőben felkészült legyen a válsághelyzetek kezelésére, ideértve a migránsok „eszközként való felhasználását" is politikai célok elérésére.

Az Európai Parlament azt írta:

A migrációs és menekültügyi paktum egyebek mellett biztosítani fogja, hogy a tagállamok megosszák erőfeszítéseiket, szolidaritást mutatva az EU külső határait védő, az EU-ba irányuló illegális migráció megakadályozásán munkálkodó tagországokkal. Eszközöket biztosít az EU és tagállamai számára ahhoz, hogy gyorsan reagáljanak válsághelyzetekben, amikor a tagállamok nagyszámú illegális migrációs érkezéssel szembesülnek.

A csomag cselekvési terveket vázol a Földközi-tengeren, a Balkánon vagy az Atlanti-óceánon keresztül érkező illegális migráció elleni küzdelem érdekében. Partnerségek építését segíti a migráció származási és tranzitországaival az embercsempészek és emberkereskedők elleni küzdelem, valamint az uniós tartózkodásra nem jogosult migránsok származási országukba való visszaküldésének biztosítása érdekében.

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke a témában tartott sajtótájékoztatóján közölte: „a mai nap bekerül a történelembe", ugyanis az EU mérföldkőnek számító megállapodásra jutott a migráció és a menekültügy kezelésére vonatkozó új szabályokról.

– emelte ki.

Európa jogszabályi kerete megoldást jelent a migrációs kihívásokra. Humánus és igazságos, védelmet biztosít a menedékkérőknek, határozottan lép fel az uniós maradásra jogosulatlanokkal és azokkal szemben, akik kizsákmányolják a legkiszolgáltatottabbakat – húzta alá az uniós parlament elnöke.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke közleményben üdvözölte a csomag elfogadását, és azt írta: A migrációs és menekültügyi paktum biztosítani fogja, hogy hatékony európai válasz álljon az Unió külső határain fekvő tagállamok rendelkezésére az illegális migráció kezelésére.

– fogalmazott.

A megállapodás célzott fellépést jelent az uniós határok védelme, az embercsempészek tevékenységének felszámolása, valamint az Unión kívüli országokkal kölcsönösen előnyös partnerségek kialakítása érdekében – emelte ki. A migrációs csomag „döntő lépés annak biztosítására, hogy Európa rendelkezzen a migráció kezeléséhez szükséges eszközökkel" – tette hozzá az uniós bizottság elnöke, és kiemelte: a politikai megállapodás jelentős áttörést jelent a migráció kezelésére szolgáló közös uniós rendszer megteremtése felé.