Egész Európa Orbán Viktorra és Macronra figyel

MACRON Emmanuel, ORBÁN Viktor, Prága, 2022.10.07., Európai Unió állam- és kormányfőinek informális találkozója
Prága, 2022. október 7. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Emmanuel Macron francia elnök az Európai Unió állam- és kormányfőinek informális találkozóján Prágában 2022. október 7-én. MTI/Fischer Zoltán
Vágólapra másolva!
Emmanuel Macron francia államfő csütörtök este Párizsban munkavacsorán fogadja Orbán Viktor magyar miniszterelnököt. A megbeszélés témái között szerepel az Ukrajnának nyújtott esetleges további uniós támogatás folyósítása – írja az Euractiv hírportál nyomán a Magyar Nemzet. Az Euractiv megjegyzi, hogy Budapest továbbra is erős ellenállást tanúsít.
Vágólapra másolva!

Márciushoz hasonlóan Macron most is az elnöki palotában látja vendégül Orbán Viktort, hogy megvitassák a december 14-15-i EU-csúcson napirendre kerülő kérdéseket – köztük az Ukrajnának nyújtott európai támogatást, valamint az EU bővítésével és a reformokkal kapcsolatos kérdéseket – írta sajtóközleményében a francia elnöki hivatal.

Az Euractiv cikke azonban megjegyzi, hogy a magyar miniszterelnök kemény dió lesz, mivel – mint írják – az orosz–ukrán háború kezdete után is jó kapcsolatokat ápol Oroszországgal, és a közelmúltban kijelentette, hogy

ellenezni fogja az Európai Bizottság újonnan javasolt ötvenmilliárd eurós ukrajnai csomagját, valamint azt is, hogy Kijev megkezdhesse az uniós csatlakozási tárgyalásait.

A magyar miniszterelnököt idézi is az Euractiv. Azt írják, a kormányfő véleménye szerint

az Európai Bizottság javaslata Ukrajna uniós csatlakozásáról szóló tárgyalások megkezdéséről megalapozatlan és rosszul előkészített.

„A háború finanszírozása helyett végre a békekötésre kellene fordítanunk Európa erőforrásait" – tette hozzá Orbán Viktor.

Mint arra a lap rámutat – idézi fel a Magyar Nemzet –, rengeteg forog kockán Ukrajna számára, a döntést pedig csak egyhangúlag lehet meghozni. Az uniós intézmények pedig már attól tartanak, hogy a közelgő csúcstalálkozón vétót emelhet Magyarország – teszik hozzá.

Egy ilyen forgatókönyv elkerülése érdekében utazott november végén Budapestre Charles Michel, az Európai Tanács elnöke. A látogatás célja a részéről akkor az volt, hogy megpróbálja megváltoztatni a magyar kormányfő véleményét. A portál ugyanakkor azt is megjegyzi, hogy úgy tűnik, ez nem sikerült.

Orbán Viktor ugyanis december 4-i levelében arra kérte Michelt, hogy vegye le a jövő heti csúcstalálkozó napirendjéről Kijev költségvetési támogatását és az EU-csatlakozási tárgyalások megnyitását.

Az Euractiv szerint viszont Macron sikeresebb lehet csütörtök este, mivel a tagság helyett „stratégiai partnerségi megállapodást" szorgalmaz Ukrajnával, és egy olyan segélyalapot preferál, amelybe minden tagállam „olyan összeget fizetne be, amekkorát akar".