Oroszország megindította a háborút eldönthető támadást, elképesztő pusztítás várható

légicsapás, Ukrajna, Oroszország, háború, orosz-ukrán háború, Kijev, légitámadás
Kijev, 2023. június 1. Hatalmas krátert néznek emberek a legutóbbi orosz légitámadás helyszínén, az ukrán főváros Desznyanszkij kerületében 2023. június elsején. A támadásban három ember életét vesztette, tízen megsebesültek. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko
Vágólapra másolva!
Orosz harci repülőgépek 19 nagy hatótávolságú rakétát lőttek ki péntek reggel több ukrajnai, köztük kijevi célpontok ellen, a légicsapásokban egy civil is meghalt - közölték kijevi tisztviselők.
Vágólapra másolva!

Az orosz légierő jelentése szerint

a rakétákat hét Tu-95-ös stratégiai bombázórepülőről indították az ország több megyéjében lévő célpontok ellen.

Szerhij Popko, a kijevi katonai közigazgatás vezetője közölte: a Kijevre kilőtt rakétákat a légvédelem kivétel nélkül megsemmisítette. A lehulló rakétatörmelék azonban családi házakat rongált meg a megye több településén - közölte Ruszlan Kravcsenko, a Kijev megyei katonai adminisztráció vezetője. A reggel 7 óra körül elrendelt légiriadó több mint két órán át tartott.

Illusztráció - Hatalmas krátert néznek emberek a 2023. júniusi orosz légitámadás helyszínén, az ukrán főváros Desznyanszkij kerületében Forrás: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Orosz rakétatámadás érte az Ukrajna középső részén található Dnyipropetrovszk megyét is. Szerhij Liszak, a megye kormányzója Telegramon közölte, hogy egy civil meghalt, négy ember megsebesült, kettő közülük súlyosan.

A becsapódásokban megrongálódott egy meg nem nevezett ipari létesítmény,

és több mint egy tucat lakóépület Pavlohrad és Ternivka városokban, valamint Jurijivszka faluban - fűzte hozzá.

Az ukrán energetikai minisztérium mindeközben bejelentette, hogy

csütörtökön támadás érte a Donyeck megyében található Toreck szénbányáját,

hozzátéve, hogy egy ember megsebesült, és jelentős károk keletkeztek.

Korábban, péntekre virradóra ismét orosz rakétatámadás érte a kelet-ukrajnai Harkiv megye azonos nevű központját is, legkevesebb egy ember megsebesült - közölte a régió kormányzója a Telegramon. Oleh Szinyehubov elmondta: hat Sz-300-as rakéta csapódott be a város két kerületébe, és több lakóépület megrongálódott. Ihor Tyerehov, Harkiv polgármestere öt rakétáról számolt be.

A péntek hajnali támadás volt hetek óta az első légicsapás-sorozat, amelyet az orosz erők ukrajnai célpontok ellen indítottak. Mindaddig javarészt drónokat vetettek be éjszakai támadások alkalmával.