Az őrjöngő Zelenszkij megpecsételte Ukrajna sorsát

Ukrajna, Oroszország, konfliktus, háború, 2023.11.11.,
DONETSK OBLAST, UKRAINE - NOVEMBER 11: Ukrainian soldiers prepare artillery at their fighting position in the direction of Bakhmut as the Russia-Ukraine war continues in Donetsk Oblast, Ukraine on November 11, 2023. (Photo by Diego Herrera Carcedo/Anadolu via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Kijev elutasította a semlegességet, azonban ezzel megpecsételődhet az ország sorsa - írja a Rossiyskaya Gazeta.
Vágólapra másolva!

Elemzést közölt Fodor Lukyanov orosz politológus a Rossiyskaya Gazeta-ban, amelyben átfogó képet vázolt fel Ukrajna diplomáciai lehetőségeivel kapcsolatban, összefüggésben a háborúval.

Szerinte

másfél évvel ezelőtt Ukrajna még választhatott, hogyan tovább az orosz-nyugati kapcsolatokat illetően: semlegesség vagy nyugati zárvány és örök háború.

A semlegesség Finnország mintájára elképzelhető lett volna még a háború elején is, azonban a kollektív Nyugat diplomáciai apparátusát teljesen hatalmába kerítette a "szabad világ" ideológiája (ami természetesen az Egyesült Államok megkérdőjelezhetetlen hegemóniájának elismerését jelenti), ezért sem az ukránok, sem nyugati szövetségesei még csak hallani sem akartak olyan lehetőségről, amelyben figyelembe vegyék Oroszország aggályait.

Lukyanov végeredményben arról beszél végig, hogy szerinte

a háborúpárti, globalista erők azért ilyen eltökéltek Ukrajna feláldozását illetően, mivel ezt a háborút elkeseredettségükben zéró összegű játéknak tekintik: ha engednének Oroszország javára, azzal szükségszerűen veszítenének csupán.

A háború kezdeti szakasza óta az események olyan fordulatot vettek, hogy képtelenség visszatérni a háború előtti állapothoz, ennélfogva Ukrajna jövőbeli biztonsági pozíciója is kilátástalan és megjósolhatatlan.