Katasztrofális helyzetben Ukrajna, valóra válik Zelenszkij legnagyobb félelme

conflict Horizontal orosz ukrán háború
Ukrán katonák gyakorlatozn ak a harkovi régióban
Vágólapra másolva!
Valóra válhatnak Volodimir Zelenszkij elnök félelmei a nyugati szövetségesek támogatásának megszűnéséről - írja a Financial Times.
Vágólapra másolva!

"Kijevet leginkább az aggasztja, hogy az Ukrajnának nyújtott támogatás, amely egykor széles körű, pártokon átívelő konszenzust jelentett, politikai alku tárgyává vált az Atlanti-óceán mindkét partján" - írja a cikk.

Egy olyan időszakban, amikor a volt szovjet köztársaságnak kétségbeesetten szüksége van hosszú távú pénzügyi és katonai támogatásra, két legfontosabb támogatójának eltökéltsége megkérdőjeleződött.

Volodimir Zelenszkij Forrás: AFP/Ukrainian Presidential Press Service

Az amerikai szenátus elutasította a Fehér Ház legutóbbi kísérletét, hogy törvényt fogadjon el az Ukrajnának nyújtandó 60 milliárd dolláros pénzügyi támogatásról. Az Európai Bizottság által Kijev költségvetésének a következő négy évre szóló 50 milliárd eurós támogatásának kérdése szintén függőben van.

A külföldi média egyre gyakrabban ír arról, hogy az USA és az EU kezd belefáradni az ukrán válságba, és Volodimir Zelenszkij támogatása egyre csökken.

Az NBC televízió szerint amerikai és európai tisztviselők már megbeszéléseket folytatnak a kijevi hatóságokkal az Oroszországgal folytatott béketárgyalások lehetséges következményeiről, beleértve azt is, hogy a volt szovjet köztársaságnak esetleg mit kell feladnia ahhoz, hogy egyezségre jussanak - írja a Ria Novosti.