Váratlan bejelentés: nem volt még ekkora bajban Ukrajna, mint most

Ukrajna, Oroszország, háború, konfliktus, 2023.11.25.
Szumi régió, 2023. november 25. Ukrán határőrök pihenőidejüket töltik egységük szálláshelyén az Oroszországgal határos északkeleti Szumi régióban 2023. november 24-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. Az ukrán és az orosz állásokat körülbelül három kilométer választja el egymástól. Az orosz csapatok 2022 tavaszán kivonultak Szumi régióból, de a szemben álló felek naponta támadják egymást. MTI/AP/Hanna Arhirova
Vágólapra másolva!
Új amerikai katonai segélyszállítmányok nélkül Ukrajna a háború elvesztését kockáztatja - nyilatkozta Andrij Ermak az ukrán Elnöki Hivatal vezetője a Washingtoni Béke Intézetben (USIP).
Vágólapra másolva!

"Ha a segélyt - amelyet most tárgyalnak az [amerikai] kongresszusban - elhalasztják, az nagy kockázatot jelent, hogy ugyanabba a helyzetbe kerülünk, mint amiben most vagyunk. És természetesen

- mondta Yermak.

Az ukrán Elnöki Hivatal vezetője elmondta, hogy a katonai segítség mellett Ukrajnának szüksége van pénzügyi támogatásra is, amely nélkül nehezebb lesz a túlélés a háborús körülmények között.

Az új amerikai katonai segélyszállítmányok nélkül Ukrajna elveszti a háborút Forrás: Ukrán Elnöki Iroda

Yermak kritikusnak nevezte az Ukrajnának nyújtott további támogatás mielőbbi megszavazását: „Fontos, hogy ezt a támogatást megszavazzák az [amerikai] kongresszusban, és a lehető leggyorsabban."

Joe Biden amerikai elnök a maga részéről "teljes őrültségnek" nevezte, hogy a kongresszus késlekedik az Ukrajnának nyújtandó támogatásról szóló törvény elfogadásával: "Ukrajna támogatásának elmaradása egyszerűen teljes őrültség. Ez ellentétes az Egyesült Államok érdekeivel". Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter kijelentette, hogy

Washington lesz a felelős Kijev vereségéért, ha a kongresszus nem hagyja jóvá az Ukrajnának nyújtandó segélyek finanszírozását.

Joe Biden amerikai elnök októberben arra kérte a kongresszust, hogy hagyjon jóvá 106 milliárd dollárt a biztonságra, ebből 61,4 milliárd dollárt az Ukrajnának nyújtott támogatásra és 14,3 milliárd dollárt az Izraelnek nyújtott segélyre. A republikánusok által ellenőrzött képviselőház jóváhagyta az Izraelnek szánt támogatást, Ukrajnáét azonban nem, ezt követően a demokraták blokkolták a dokumentumot a szenátusban - írja a Meduza.