Uniós választások: Európa felszabadulása a tét

Ursula VON DER LEYEN, von der leyen, Európai Bizottság elnöke, európai bizottság
MADRID, SPAIN - JUNE 29: European Commission President Ursula von der Leyen attends the second session of the NATO Summit in Madrid, Spain on June 29, 2022. Dursun Aydemir / Anadolu Agency (Photo by Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Egy év sincs hátra az uniós választásokig és az Európai Bizottság több tagját már nem nagyon érdekli, hogy mi történik a világban; a háborús infláció, energiaválság, migrációs nyomás közepette többen is búcsút intettek Ursula von der Leyen elnöknek.
Vágólapra másolva!

Talán ezért is sürgette meg az elmúlt hónapokban a testület, hogy gyorsítsák fel az Ukrajnának szánt pluszfinanszírozás levezénylését, akkor még teljes volt a bizottsági névsor. Abszurd, hogy úgy követelnek pluszpénzeket Magyarországtól is, hogy mondvacsinált politikai okokból nem utalják se a helyreállítási alapból nekünk járó forrásokat, se a kohéziós támogatásokat.

Úgy követelnek több pénzt, hogy közben nem adják a nekünk járó forrásokat Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Dursun Aydemir

A genderizmust és a migrációt támogató bizottságból való lelépését több politikus is bejelentette. A magyar kormányt folyamatosan támadó a bizottsági alelnök, a holland szocialista Frans Timmermans hazája miniszterelnöke szeretne lenni. Nemsokára előrehozott választásokat tartanak Hollandiában, hiszen a liberális - ugyancsak magyargyűlölő - Mark Rutte kormánya megbukott.

Sajnos, Timmermans nem is esélytelen a posztra. A holland politikai berendezkedés és a széttagolt pártstruktúra miatt ugyanis akár egy tízszázalékos támogatottságú párt jelöltje is vezetheti az országot. Ez ám a demokrácia!

A dán szociálliberális bizottsági alelnök, Margrethe Vestager az Európai Befektetési Bank elnöki posztjára pályázik, ezért ő is faképnél hagyja főnökét. Ahogy az innovációs biztos is elhagyja a bizottságot: az új bolgár "szörnykoalíció" külügyminisztere lett Marija Gabriel. Nem kizárt, hogy a következő hónapokban bővül még a kilépői névsor.

Egyébként egy demokratikus, a jogállami formulákat és a transzparenciát betartó Európai Unióban a von der Leyen-Európai Bizottságnak már rég meg kellett volna buknia. A bizottsági elnök által sms-ekben menedzselt vakcinaprojekt azonban eddig következmények nélkül maradt. Az Európai Parlament baloldali többsége láthatóan politikai üzletet kötött Leyennel.

Ezért nem vezetett eredményre a simi-sumi bizottsági Leyen-vizsgálat sem.

Ursula von der Leyen és Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója Forrás: AFP/Fabrice Coffrini/ Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Dursun Aydemir

Suba a subával, guba a gubával - tartja a magyar mondás. Ugyanis a bizottság tisztviselői is belekeveredtek a decemberben kirobbant brüsszeli korrupciós botrányba, amelyben több vezető szocialista képviselő is érintett. Ezért sem merült fel a parlament részéről, hogy kezdeményezze a bizottság lemondatását, például a vakcinabeszerzés miatt.

Megérik tehát a pénzüket!

Európát a baloldali és az álkonzervatív politikai pártok a Soros-hálózattal közösen foglyul ejtették.
A jövő évi uniós választások elhozhatják az Unió számára a szabadulást!

Pindroch Tamás, az Alapjogokért Központ vezető elemzője