Hét ember ellen emeltek vádat Libanonban egy ír békefenntartó halála miatt

Olasz békefenntartók, harckocsi, Gáza övezet, Libanon, Tayr Harfa
Vágólapra másolva!
A libanoni igazságszolgáltatás hét ember ellen emelt vádat az ír békefenntartók ellen decemberben elkövetett halálos támadásban való részvétele miatt - közölte egy libanoni igazságügyi tisztségviselő csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Az egyik ír katona meghalt, három társa pedig megsebesült december 14-én a délkelet-libanoni El-Akbeh falu közelében,

amikor az ENSZ Libanoni Békefenntartó Missziójának (UNIFIL) járművét megtámadták a térséget uraló Hezbollah síita terrorista szervezet emberei.
Az UNIFIL azonnal felszólította Bejrútot: sürgősen derítsen fényt arra, hogy kik állnak a támadás mögött. Pár nappal később a Hezbollah átadott egy férfit a libanoni hatóságoknak, akit azzal gyanúsítottak, hogy ő volt a fő elkövető, de nem közölték, hogy tagja volt-e a szervezetnek.

Egyelőre a férfi az egyetlen, akit az ügyben őrizetbe vettek.

Mohammad Ajjad ellen a vád az

- fogalmazott a névtelenséget kérő igazságügyi tisztségviselő.
A bíró emellett vádat emelt

Egy libanoni igazságügyi forrás tájékoztatása szerint

hét automata fegyverből adtak le lövéseket a gépkocsira, a lövedékek átfúrták a jármű karosszériáját, a sofőr pedig fejlövés miatt vesztette életét.

A mintegy 10 ezer kéksisakos békefenntartóból álló UNIFIL katonai egységei 1978 óta vannak jelen a térségben. A misszió fő célja, hogy ütközőzónát biztosítson Libanon és Izrael között, mivel a két ország gyakorlatilag azóta is háborúban áll egymással.
A korábbi fegyveres támadásokban a kéksisakos békefenntartó járőrök és a Hezbollah fegyveresei élesen szembenálltak egymással, a decemberi támadás után azonban a terrorista szervezett együttműködött a nyomozókkal, és részvétét fejezte ki az UNIFIL vezetőinek.

Címlapi képünk illusztráció!