Megrázó videót tettek közzé az ausztráliai helikopter-balesetről

Gold Coast, 2023. január 2. Összeütközött helikopterek roncsai az ausztráliai Queensland állambeli Gold Coast tengeri vidámparkja közelében 2023. január 2-án. A balesetben négyen életüket vesztették, 13 sérültet kórházba szállítottak. MTI/EPA-AAP/Dave Hunt
Vágólapra másolva!
Ahogy az Origo megírta, két helikopter ütközött össze helyi idő szerint hétfő délután az ausztráliai Sea World vidámpark közelében, négy utas meghalt, három másik pedig súlyosan megsérült. A baleset állítólag akkor történt amikor az egyik helikopter fel, a másik pedig éppen leszállást kísérelt meg. A BBC most közzétette egy ausztráliai hírcsatornán megjelent videófelvételt a balesetről, ami új részleteket árul el a történtekről.
Vágólapra másolva!

A felvételen a balesetből viszonylag szerencsésen kikerülő helikopter egyik utasa látható, aki a hátsó ülésen ülve a pilóta vállát többször megérintve jelez neki.

Válaszul a pilóta eflordította a fejét, a felvételen pedig az is látható, hogy az utas megmarkolja a pilóta ülésének háttámláját.

Az ütközés a következő pillanatban bekövetkezett, melynek következtében a másik helikopteren utazó két ausztráliai személy, és egy brit házaspár meghalt.

Az incidensben a felvételen belülről látható, sikeresen földet érő gépen utazó hat személy közül öten szenvedtek könnyebb sérüléseket

A balesetben érintett mindkét helikopter a népszerű tengeri vidámparknak számító Sea World-öt kiszolgáló turistajáratok egyike volt. A létesítményt üzemeltető vállalat hivatalos közleményében részvétét fejezte ki a halálesetek miatt, és jelezte, hogy a helikopteres járatok üzemeltetését tőlük független társaság végzi.

Az ügy részleteinek feltárására és a baleset okának megállapítására vizsgálat indult.

Angus Mitchell, az illetékes közlekedésbiztonsági hivatal főbiztosa a most bemutatott felvétel kapcsán közölte: az a legfontosabb, hogy rekonstruálják, mi történt pontosan a két pilótafülkében az ütközés előtt.

Cikkünk kiemelt képén a két helikopter látható, melyek közül az egyik teljesen megsemmisült a balesetben, míg a másik, amelynek belsejében a felvétel készült, sikeresen leszállt.