Több halottja van az Amerika déli államaiban pusztító tornádóknak

tornadó
pusztítás
házak
romok
Egyesült Államok
Mobilházak romjait takarítják el férfiak az Alabama állambeli Mount Vernonban
Vágólapra másolva!
Tornádók sújtottak le csütörtökön Amerika déli államaira, az Alabamában és Georgiában pusztító viharnak az eddigi adatok szerint már legalább kilenc halálos áldozata van, és súlyos anyagi károk is keletkeztek. A hatóságok nagy erőkkel kutatnak túlélők után.
Vágólapra másolva!

A Szövetségi Katasztrófaelhárítási Hivatal jelentése szerint több államban legalább 35 helyen pusztított tornádó. A meteorológia szolgálat által begyűjtött adatok szerint Alabamában 14 megyében, Georgiában pedig öt megyében okoztak károkat a forgószelek.

Mindkét államban otthonok és üzleti vállalkozások tízezrei maradtak áram nélkül.

A teherautó-alkatrészeket árusító 18 Wheeler Truck Parts & Chrome cég megrongált raktárépülete a Georgia állambeli Austellben. Forrás: MTI/EPA/Erik S. Lesser

Az alabamai Selmától 64 kilométerre északkeletre fekvő Autauga megyében a csütörtöki viharban heten vesztették életüket, és 12 embert kellett kórházba szállítani különböző sérülések miatt.

Selmában, ahol szintén komoly károkat okozott a tornádó, és sokan sérültek meg súlyosan, a városvezetés vészhelyzetet hirdetett ki.

Brian Kemp georgiai kormányzó pénteken egy újabb halálos áldozatról is beszámolt: a közlekedési minisztérium dolgozója a károk elhárítása közben vesztette életét. A georgiai Butts megye halottkémje pedig elmondta, hogy egy ötéves gyermek halálát egy járműre dőlő fa okozta.

Mobilházak romjait takarítják el férfiak az Alabama állambeli Mount Vernonban Forrás: MTI/EPA/Dan Anderson

A tornádókat tanulmányozó Victor Gensini, az Észak-Illinoisi Egyetem meteorológiaprofesszora szerint három tényező - a la Nina időjárási jelenség, a Mexikói-öböl klímaváltozás miatti felmelegedése és a tornádótevékenység keletre húzódása - okozta a szokatlanul pusztító erejű csütörtöki viharokat.