Egyre több halálos áldozata van az Új-Zélandi áradásoknak

Auckland, 2023. január 28.
Vízben gázoló férfiak az özönvízszerű esőzéstől elárasztott utak egyikén az új-zélandi Auckland északi nagyvárosban 2023. január 27-én.
MTI/AP/New Zealand Herald/Hayden Woodward
Auckland, 2023. január 28. Vízben gázoló férfiak az özönvízszerű esőzéstől elárasztott utak egyikén az új-zélandi Auckland északi nagyvárosban 2023. január 27-én. MTI/AP/New Zealand Herald/Hayden Woodward
Vágólapra másolva!
Tovább emelkedett a halálos áldozatok száma Új-Zélandon, mivel az országot heves esőzések és földcsuszamlások is sújtják. A hatóságok figyelmeztetnek, hogy Új-Zéland északi szigetén tovább folytatódnak a szélsőséges időjárási viszonyok.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo is beszámolt róla rendkívüli állapotot hirdettek Új-Zélandon az áradások miatt.

Továbbra is heves esőzések sújtják Új-Zéland északi szigetét, földcsuszamlásokat és villámárvizeket okozva. A halálos áldozatok száma négyre emelkedett, miután egy eltűnt személy halálát is megerősítették - írta a Guardian.

A péntek óta esőzésektől sújtott Aucklandben, Új-Zéland legnagyobb, 1,6 milliós városában vasárnap is rendkívüli állapot volt érvényben.

Auckland, 2023. január 28. Vízben gázoló férfiak az özönvízszerű esőzéstől elárasztott utak egyikén az új-zélandi Auckland északi nagyvárosban 2023. január 27-én. MTI/AP/New Zealand Herald/Hayden Woodward Forrás: MTI/AP/New Zealand Herald/Hayden Woodward

Az ország időjárás-előrejelző szolgálata vasárnapra és hétfőre is veszélyes időjárási viszonyokra figyelmeztetett.

A legszörnyűbb az, hogy életeket vesztettünk - mondta Carmel Sepuloni miniszterelnök-helyettes újságíróknak Aucklandben.

A klímaváltozás hatására Új-Zélandon egyre gyakoribbá és intenzívebbé válnak a heves esőzések, bár a hatás régiónként eltérő.

Vasárnap a rendőrség közölte, hogy segítséget nyújtanak a forgalomirányításban és az útlezárásokkal kapcsolatban a régióban, miután a heves esőzések számos földcsuszamlást, áradást és útkárokat okoztak.

Auckland, 2023. január 28. Vízben gázoló autók az özönvízszerű esőzéstől elárasztott utak egyikén az új-zélandi Auckland északi nagyvárosban 2023. január 27-én. MTI/AP/New Zealand Herald/Dean Purcell Forrás: MTI/AP/New Zealand Herald/Dean Purcell

Több ezer ingatlan maradt áram nélkül, több száz pedig víz nélkül

- közölték a hatóságok vasárnap.

Szombaton Chris Hipkins miniszterelnök, aki még egy hete sincs hivatalában, helikopterrel repült át Auckland felett, az árvíz hatásait a városban példa nélkülinek nevezte.