Brüsszeli korrupciós botrány: megszűnt a mentelmi joga két baloldali képviselőnek

parliament Horizontal
Polish Prime Minister Mateusz Morawiecki (C) delivers a speech during a debate on The Rule of law crisis in Poland and the primacy of EU law at the European Parliament in Strasbourg, on October 19, 2021. (Photo by RONALD WITTEK / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Európai Parlament plenáris ülése csütörtökön felfüggesztette Marc Tarabella és Andrea Cozzolino mentelmi jogát a példátlan brüsszeli korrupciós botrány miatt. 
Vágólapra másolva!

Az Európai Parlament plenáris ülése zöld utat adott Marc Tarabella és Andrea Cozzolino európai parlamenti képviselők mentelmi jogának felfüggesztésére, akik a belga nyomozók szerint érintettek lehettek a példátlan brüsszeli korrupciós botrányban. Tarabella jelen volt az ülésteremben a szavazáskor. A két politikust tehát meghallgathatják a nyomozók.

Felfüggesztette az Európai Parlament a két olasz képviselő mentelmi jogát Forrás: AFP/EPA/Ronald Wittek

A zöld utat a parlament jogi bizottságának keddi döntése után kapta meg a belga Marc Tarabella és az olasz Andrea Cozzolino mentelmi jogának felfüggesztéséről szóló határozat, amelyet ma hagytak jóvá. A két, a Szocialisták és Demokraták (S&D) képviselőcsoportból ideiglenesen kizárt képviselő mindent tagad.

Tarabellát azzal gyanúsítják, hogy pénzért cserébe egy harmadik állam javára támogatott álláspontokat az Európai Parlamentben, Cozzolinót pedig azzal, hogy másokkal közösen együttműködve részt vett egy olyan megállapodásban, amelynek célja idegen államok (Katar és Marokkó) érdekeinek védelme volt a parlamentben is.